Linkovi

Reforma administracije i pravosuđa najveći izazovi Crne Gore u 2009.


Za dalji uspjeh Crne Gore na putu evropskih integracija presudno je važno dalje širenje političkog konsenzusa i snaženje administrativnih kapaciteta, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović na godišnjoj konferenciji za novinare.

Đukanović je ocijenio da će dalja reforma administracije i pravosuđa biti najveći izazovi Crne Gore u nastavku evropskog puta. Za premijera su važnije ocjene o Crnoj Gori koje stižu sa inostranih, nego sa domaćih adresa:

Ne mislim da se na tom planu do sada malo uradilo. Naprotiv, smatram da se dosta uradilo, ali je u domaćoj i međunarodnoj javnosti stvorena percepcija nedovoljene pravne sigurnosti u Crnoj Gori i zato ćemo na tom planu u narednom periodu morati da ostvarimo još ubjedljivije rezultate”, naveo je Djukanović.

Premijer je optužio opoziciju da u domaćoj i međunarodnoj javnosti stvara mnogo lošiju sliku o Crnoj Gori, nego što je stvarno stanje, ocjenjujući da se radi o nastavku neutemeljene politike.

On smatra da je podnošenje aplikacije za dobijanje statusa kandidata za člana EU kruna uspjeha državne politike Crne Gore u 2008. godini.

To je značilo i formalnu potvrdu relevantnih evropskih institucija da smo na odgovoran način implementirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali i suštinsko uvažavanje očiglednih rezultata na planu ekonomskog i demokratskog razvoja”.

On je naveo da će naredne faze integracija tražiti više pregalaštva i specijalističkih znanja.

Đukanović je rekao da je Crna Gora postala članica Jadranske povelje, a zatražila je i članstvo u MAP programu, predvorju NATO-a. Članstvo Crne Gore u EU i NATO strateški je državni i nacionalni interes, kazao je premijer i ponovio da Podgorica nema iluzija da je na tom putu moguće koristiti prečice.

On je podsjetio da je Crna Gora nastavila da njeguje dobrosusjedsku i regionalnu saradnju, doprinoseći ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

Nemamo otvorenih pitanja sa susjedima. Priznanje nezavisnosti Kosova upravo je dokaz do koje mjere odlučno slijedimo državne interese Crne Gore i koliko smo spremni da bez kompromisa povlačimo poteze za koje vjerujemo da učvršćuju stabilnost regiona”.

On je rekao i da je Vlada imala bogatu aktivnost na pripremi zakona, navodeći da je parlamentu upućen 101 predlog zakona.

“Uz podršku i saradnju sa onima koji su nam dali ulaznicu za razvijeno evropsko demokratsko društvo, prihvatajući našu aplikaciju za status kandidata za EU, sa realnim optimizmom ulazimo u godinu koja je pred nama”.

XS
SM
MD
LG