Linkovi

SAD energično rade na obnovi prekida vatre u Gazi


Bela kuća je saopštila da energično radi na uspostavljanju trajnog i održivog prekida vatre izmedju Izraela i Hamasa u pojasu Gaze. Bušova administracija je navela da SAD smatraju da se Izrael brani od kontinuiranih raketnih i minobacačkih napada Hamasovih ekstremista, ali i pozivaju Izrael da izbegne stradanje civila u Gazi.

Portparol Bele kuće, Gordon Džondrou, izjavio je da Hamas mora da pristane na novi prekid vatre i prestane sa provokacijama Izraela:

„Da bi se nasilje zaustavilo, Hamas mora da prestane da ispaljuje rakete“, upozorio je Džondrou.

Predsednik Buš je razgovarao sa kraljevima Saudijske Arabije i Jordana o pokušajima da se okonča nasilje, a državni sekretar Kondoliza Rajs u kontaktu je sa izraelskim, egipatskim i saudijskim zvaničnicima, u nastojanju da se obnovi izraelsko-palestinski prekid vatre.

Ova kriza koja bi mogla da bude poslednji medjunarodni konflikt predsednika Buša, i prvi za Baraka Obamu. Tokom posete Izraelu u julu, novoizabrani predsednik je rekao da nije spreman da pregovara sa Hamasom, i podržao pravo Izraela da se brani ako je isprovociran.

Medjutim, Obamu još tri nedelje dele od stupanja na dužnost. On dnevno dobija izveštaje obaveštajnih službi i u kontaktu je sa zvaničnicima Stejt Departmenta, ali prepušta glavnu ulogu Bušovoj administraciji.

Obama prati situacfiju, ali kao što smo u više navrata rekli u ovom tranzicionom periodu, Amerika može da ima samo jednog predsednika. Predsednik Buš zastupa stavove SAD do 20. Januara, i mi ćemo to poštovati,“, izjavio je Obamin savetnik Dejvid Akselrod.

XS
SM
MD
LG