Linkovi

U izraelskim vazdušnim napadima na objekte Hamasa u Pojasu Gaze poginulo je gotovo dve stotine ljudi


U vazdušnim napadima na objekte Hamasa u Pojasu Gaze, kojima su Izraelci uzvratili na palestinske raketne napade na jug Izraela, poginulo je gotovo dve stotine ljudi.

Palestinski izvori prenose da je više od dve stotine ljudi ranjeno. Navodi se da je među poginulima i šef policije u Gazi, Tafik Džaber. Izraelska vojska je potvrdila napade na objekte Hamasa širom Gaze, a izraelski ministar odbrane Ehud Barak je upozorio da će se dejstva proširiti ako to bude potrebno. Barak je rekao da je Izraelu došlo vreme za borbu. Hamas se zariče da će se osvetiti i nastavlja raketne napade na jug Izraela, u kojima je jedna osoba poginula.

Izraelski napad je izazvao osude u arapskom svetu. Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa je izjavio da će ministri inostranih poslova arapskih država ubrzo održati hitan sastanak u Kairu. Palestinski predsednik Mahmud Abas je osudio napade i zatražio da se sve strane uzdrže. Egipat je takođe osudio vazdušne napade i rekao da će otvoriti svoju granicu sa Gazom da bi ranjenici mogli da se evakuišu. Demonstranti u jordanskoj prestonici Amanu takođe osuđuju napade. Sjedinjene Države su zatražile od Izraela da izbegne civilne žrtve. U Briselu, visoki predstavnik Havijer Solana je zatražio momentalni prekid vatre u Gazi i apelovao na obe strane da se uzdrže. Francuska, koja predsedava Evropskom unijom, ponovila je sličan apel, dok je Rusija pozvala Izrael da prekine vojnu operaciju u Gazi i apelovala na Hamas da prekine raketne napade na Izrael.

Zategnutost između Izraela i Hamasa se povećava posle prošlonedeljnog isteka prekida vatre. Izrael je izvršio napad posle višednevnih raketnih i minobacačkih napada ekstremista iz Gaze na jug Izraela i izraelskih upozorenja da će uzvratiti na te napade.

XS
SM
MD
LG