Linkovi

Da li ruska ekonomija rešava, ili samo premešta probleme?


U nedelju, pripadnici specijalnih snaga ruske policije silom su razbili demonstracije u pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, koje su izbile zbog odluke vlade da poveća dažbine na uvoz automobila, kako bi zaštitila domaću autoindustriju. Taj plan međutim, više predstavlja premeštanje, nego rešavanje ekonomskih problema Rusije.

Ruska autoindustrija, kao i mnoge druge širom sveta, zapala je u teškoće. U nastojanju da joj pomogne premijer Vladimir Putin uveo je prošle nedelje znatno povećanje carine na uvoz polovnih automobila iz Japana, sa volanom na desnoj strani. Putin je takođe rekao da će federalna vlada uvesti kreditne olakšice za kupovinu automobila proizvedenih u Rusiji i da će preuzeti troškove za njihov 7 hiljada kilometara dug transport sa zapada na istok Rusije.

Ali privreda tog udaljenog područja takođe je u nevolji zbog čega je nekoliko stotina ljudi demonstriralo u Vladivostoku. Oko stotinu njih je privedeno, a neki novinari su dobili batine. Slične demonstracije održane su u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima. Mnogi stanovnici Vladivostoka strahuju da olakšanje kredita na domaćih vozila ne bi ublažilo gubitke koje će oni podneti zbog ograničenja na njihove uvozno-izvozne poslove, za koje kažu da su najvažniji deo privrede ruskog pacifičkog primorja.

Vladimir Litvinov, predstavnik Ruske federacije vlasnika automobila, u Vladivostoku, kaže da "pacifičko primorje nema nikaku industriju, da je poljoprivreda zaostala, da nema fabrika za preradu ribe, a luke rade sa samo 10 do 15 odsto kapaciteta". Prema Litvinovu, primorje živi od uvoza i izvoza robe.

Politički posmatrači smatraju da sila koja je primnjena za razbijanje demonstracija u Vladivostoku možda odražava strah Kremlja od širenja protesta zbog sve veće nezaposlenosti i inflacije. Kremlj takođe namerava da proširi ruski zakon o izdaji kako bi obuhvatio ne samo neprijateljsko delovanje već i svako delo koje bi moglo da se proglasi za ugrožavanje bezbednosti zemlje, kršenje ustava i nacionalnog suvereniteta.
Predstavnik ruske autokompanije AvtoVaz odbio je molbu dopisnika Glasa Amerike za telefonski intervju.

Ali Kiril Tačenikov, analitičar industrije u finansijskoj korporaciji Otkritja, u Moskvi, kaže da se vladina podrška domaćim proizvođačima automobila svodi na puke cifre. Tačenikov kaže da se mora napraviti izbor: ili da se podržava segment privrede uključen u uvoz stranih polovnih vozila, od čega federalni budžet nema neku veću korist, ili da se zatvore domaće fabrike, za čijim automobilima postoji potražnja, ali čiji opstanak komplikuje ekonomska kriza, zbog čega im je potrebna pomoć države. Tačenikov dodaje da autoindustrija zapošljava desetine hiljada radnika.

Međutim, predstavnik Ruske federacije vlasnika automobila, u Vladivostoku, Vladimir Litvinov, ističe da je uvoz polovnih automobila najvažniji izvor prihoda u području tog grada. On kaže da bi gubitak posla mnoge primorao da se odsele iz tog kraja, a možda čak i iz Rusije, dok oni koji bi ostali ne bi imali od čega da žive.

XS
SM
MD
LG