Linkovi

Bela kuća: Stanje ekonomije će se još više pogoršati


Bela kuća je danas saopštila da će se stanje posustale američke ekonomije još više pogoršati narednih meseci, potvrdivši time da su Sjedinjene Države ušle u recesiju.

Portparol Bele kuće Toni Freto izjavio je na brifingu za novinare u utorak da se bruto društveni proizvod Sjedinjenih Država smanjio tokom dva poslednja kvartala, što je tradicionalna definicija recesije. Freto je to pripisao kreditnoj krizi i haotičnom stanju na berzama.

„Vidimo da je stanje teško već na osnovu podataka o zaposlenosti. Mi se stoga fokusiramo na primenu plana za spasavanje finansijskog sektora i druge mere koje Federalne rezerve primenjuju u cilju obnavljanja rasta i odmrzavanja kreditnog tržišta kako bi ekonomija mogla da ozdravi.“

Ranije danas, vlada je objavila najnoviji izveštaj prema kojem je bruto društveni proizvod opao za pola procenta u trećem kvartalu ove godine, što je u skladu sa ranijim procenama. Istovremeno, udruženje agenata za promet nekretninama objavilo je da su cene novih kao i postojećih kuća opale u novembru za preko 13 odsto, dok je prodaja novih kuća opala za 3 odsto, najviše u poslednjih 17 godina. Medjutim, prema drugim izveštajima potrošači su bili manje pesimistični u decembru pošto su cene energije pale, dok su trgovine znatno snizile cene mnogih artikala da bi se uspešnije suočile sa recesijom.

Evo šta o tome kaže analitičar za energetska pitanja, Fil Flin:

„Čak i odluka OPEK-a o jednom od najvećih smanjenja proizvodnje u istoriji nije bila dovoljna da se nadoknadi pad potražnje zbog usporavanja globalne ekonomije. To je razlog zbog kojeg su cene nafte tako niske.“

Ovi pozitivni trendovi za sada, medjutim, ne pomažu autokompanijama širom sveta. Portparol japanske Tojote izjavio je za mrežu Blumberg da otpuštanja radnika u njenim američkim fabrikama nisu isključena, dok su dva vodeće korejske kompanije – Hjundai i Kia, smanjile procene svoje prodaje za 12 odsto.

XS
SM
MD
LG