Linkovi

Talibani obećali da će poraziti američke trupe u Avganistanu


Avganistanski pokret Taliban zarekao se da će poraziti američke trupe uprkos pojačanju koje treba da stigne u tu zemlju naredne godine.

Načelnik združenog generaštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, admiral Majk Malen, juče je izjavio da bi do 30 hiljada dodatnih američkih trupa moglo da bude stacionirano u Avganistanu, do sredine naredne godine. Predstavnik Talibana Jusuf Ahmadi danas je izjavio da će američke snage pretrpeti isti poraz kao sovjetske trupe, koje su deset godina okupirale Avganistan, pre nego što su se povukle 1989.

Predstavnik avganistanskog ministarstva inostranih poslova Sultan Ahmad Bahin rekao je francuskoj novinskoj agenciji da Kabul pozdravlja planirano povećanje američkih trupa.
On je naglasio da bi dodatne snage trebalo da budu poslate u borbu protiv pobunjenika u istočnom Avganistanu u blizini granice sa Pakistanom i južne avganistanske pokrajine Helmand.

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je tokom jučerašnjih operacija u južnoj avganistanskoj pokrajini Zabul ubila četvoricu ekstremista i zarobila još petoricu.

XS
SM
MD
LG