Linkovi

SAD: Privode se kraju pripreme za prenos vlasti


Prenos predsedničke vlasti u Sjedinjenim Državama pažljivo se priprema. Kada je zemlja u ratu, a njena privreda u recesiji, taj događaj još više dobija na značaju. Dopisnik Glasa Amerike iz Bele kuće, Pola Vulfson izveštava o poslednjim danima pred inauguraciju novoizabranog predsednika Baraka Obame.

Građevinarske ekipe su znatno pre novembarskih predsedničkih izbora počele da kraj Bele kuće grade posmatračke tribine. I u samoj Beloj kući vrše se pripreme za prvi prenos vlasti u ratno doba, u poslednje četiri decenije. Proces prenosa vlasti krenuo je pre nego što su svi glasovi prebrojani, a bio je uveliko u toku pošto su objavljeni izborni rezultati.

„Ovaj miran prenos vlasti je obeležje stvarne demokratije. Do kraja mog mandata prioritet će mi biti da se taj prenos glatko odvija,“ rekao je predsednik Buš.

Ideja o formalnom procesu smene vlasti počeo je 1952., kada je Dvajt Ajzenhauer nasledio Harija Trumana. Truman je preuzeo predsednički mandat 1945., posle smrti predsednika Franklina Ruzvelta.

Politikolog Marta Kumar, ekspert za predsedničke smene, podseća da je Truman svega nekoliko meseci obavljao dužnost potpredsednika.

„I on nije bio upoznat sa mnogim vladinim aktivnostima, kao što je razvoj atomskog oružja i atomska bomba. Zato je smatrao da je vrlo važno da sledeći predsednik bude dobro informisan o svemu što radi vlada.“

Konsultacije između odlazećeg i dolazećeg predsednika su sa godinama postajale sve obimnije. Njihva važnost je posebno povećana posle terorističkog napada 11. septembra 2001.

Predsednik Buš je bio na vlasti svega osam meseci pre nego što se dogodio taj napad pa je sastavio manje od trećine svog aparata za nacionalnu bezbednost. Kongres je reagovao donošenjem zakona za ubrzavanje procesa imenovanja omogućavajući kandidatima da sastavljaju svoje timove čak pre održavanja predsedničkih izbora.

Klej Džonson, koji je predvodio Bušov tim za prenos vlasti 2000., kaže da je ključno da se tim za nacionalnu bezbednost formira što pre.

„To nije bio slučaj pre osam ili dvanaest godina. Ali, sada smo u ratu i znamo da neki rđavi ljudi žele da uđu u zemlji i nanesu nam štetu.“

Smenu vlasti otežava propis da predsednička arhiva mora da se iznese iz Bele kuće pre dolaska novog predsednika. Uobičajeno je da kada stigne novo osoblje kancelarije i kompjuteri budu prazni.

Marta Kumar kaže da Bušova ekipa nastoji da informiše dolazeću administraciju.

„Poteškoću stvara to što sve mora da se iznese. Kamioni odnose arhivu, ali to ne znači da ne mogu da se prave kopije. Bušova Bela kuća svakako će predati neke stvari Obami.“

Ključne su i lične komunikacije. Ranim imenovanjem najviših funkcionera Obama je omogućio da se oni konsultuju sa svojim prethodnicima. Njegov cilj je bio da uspostavi ekipu koja će funkcionisati od prvog dana kada bude preuzeo položaj.

Po svemu sudeći američka javnost takođe razume koliko je važno da smena vlasti teče glatko. Prema najnovijim anketama taj proces pažljivo prati 68 odsto Amerikanaca, samo malo manje od 78 odsto koliko ih je pratilo izbore.

XS
SM
MD
LG