Linkovi

EU: Slovenija blokira približavanje Hrvatske


Danas je u Briselu održana pristupna konferencija za Hrvatsku, na kojoj je trebalo da bude otvoreno novo poglavlje pregovora Zagreba i Brisela o pridruživanju te zemlje Uniji. Medjutim, zbog višegodišnjeg spora oko pomorske granice Hrvatske i Slovenije, Ljubljana je, kao članica Unije, blokirala otvaranje devet od deset planiranih poglavlja.

Višegodišnje neriješeno pitanje pomorske granice sa Slovenijom dovelo je Hrvatsku u situaciju da danas nije mogla da otvori nova poglavlja pregovora sa EU. Slovenija je iskoristila ovo, naglašavaju u Evropskoj komisiji, čisto bilateralno pitanje i blokirala Hrvatsku. Umjesto deset novih područja, dopušteno joj je proširenje pregovora samo još na pitanje javnih nabavki, dok istovremeno zaključuje tri poglavlja. Praktično, slovenačka blokada je učinila posve neizvjesnim plan Zagreba da do kraja 2009. godine završi kompletne pregovore
sa Briselom a da do 2011. postane 28. evropska članica.

Ministar inostranih poslova Hrvatske, Gordan Jandroković:

"Vjerujem da che problem biti riješen dosta brzo, vjerujem da je ovakva situacija neodrživa i za Sloveniju i za Hrvatsku i za EU. Ona nije dobra jer ne potiče na suradnju, to nije situacija koja je u evropskom duhu, duhu EU, nego upravo suprotno".

Evropski komesar za prossirenje, Oli Ren:

"Mislim da će nam svima sada dobro doći božićni i novogodišnji odmor da se smire strasti i da se sa narednom godinom oštro fokusiramo, sa novom energijom i kreativnošću kako bi smo riješili ovaj problem".

Treba biti pošten pa reći da ucjene nisu slovenački izum. Kako nazvati grški stav kada je u pitanju Makedonija ili, ako hoćete, Francuski kada je riječ o Turskoj?

S tim u vezi, ko garantuje Bosni I Hercegovini da, ako taj dan ikada dodje, kada bude na korak do evropskog članstva, tada evropska Hrvatska, se ne dosjeti da I ona ima pravo na ucjenu:

Ministar inostranih poslova Hrvatske,

"Ne, svakako, Hrvatska će se ponašati prema svojim istočnim susjedima u evropskom duhu, nećemo koristiti bilateralna pitanja i mi ćemo snažno podržati sve naše istočne susjede da slijede hrvatski put i da se priključe Evropskoj uniji".

Ipak, i pored uvjeravanja sa evropske strane da će nakon bozzichnih i
novogodišnjih praznika krenuti u novu diplomatsku inicijativu traženja
rješenja za problem dvije države, rezultatom današnjeg skupa posredno je potvrdjeno da Unija nema efikasne instrumente kojima bi spriječila da ucjene i uslovljavanja postanu nove kategorije pridruživanja Zapadnog Balkana EU.



XS
SM
MD
LG