Linkovi

Cene nafte padaju uprkos odluci OPEK-a o smanjenju proizvodnje


Cene nafte pale su drugi dan zaredom, dostigavšI najniži nivo u poslednje četiri i po godine uprkos jučerašnjoj odluci OPEK-a o rekordnom smanjenju proizvodnje. Cena nafte za buduće isporuke na njujorškoj berzi pala je u četvrtak na 38 dolara za barel, što znači da je od rekorda dostignutog u julu smanjena za 70 odsto. Neki ekonomisti smatraju da bi cena nafte mogla da padne još više zbog smanjenje potražnje i globalne ekonomske krize.

Cene drugih sirovina i poljoprivrednih proizvoda takodje padaju. Organizacija za hranu i poljoprivredu UN saopštila je da cene žitarica padaju zbog smanjenja proizvodnje u svetu, ali da su, s druge strane, još uvek suviše visoke za pojedine zemlje u razvoju, posebno one čijem stanovništvu preti glad, poput Avganistana, Eritreje i Etiopije.

U medjuvremenu, predsednik Svetske banke Robert Zelik pozvao je vlade da ne pribegavaju protekcionističkim merama. Zelik je danas u razgovoru sa novinarima u Singapuru rekao da bi stopa rasta u svetu, posebno u Aziji, mogla da bude znatno smanjena tokom prve polovine 2009. godine. On je naveo da su mu kinenski lideri rekli da su bili zatečeni naglim padom potražnje za izvoznim artiklima. Zelik je dodao da smatra da su Kina i druge azijske zemlje ipak spremne da se suoče sa sadašnjom krizom posle niza godina postojanog ekonomskog rasta.

Istovremeno, Evropski parlament je odobrio plan kojim se zahteva od zemalja članica da garantuju bankovne račune do iznosa do 100 hiljada evra, odnosno 144 hiljade dolara.

XS
SM
MD
LG