Linkovi

SAD pozdravljaju dalju integraciju Crne Gore u evroatlantsku zajednicu


Crnogorski ambasador u Sjedinjenim Državama Miodrag Vlahović je na ceremoniji u Stejt Dipartmentu potpisao Sporazum o statusu snaga u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, za koji je američka vlada depozitor. SAD pozdravljaju potpisivanje tog sporazuma kao još jedan znak dalje integracije Crne Gore u evroatlantsku zajednicu i njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti.

Partnerstvo za mir je program koji obuhvata praktičnu bilateralnu saradnju između zemlje članice i NATO. Svrha tog programa, zasnovanog na demokratskim principima koji su temelj same Alijanse, je da poveća stabilnost, umanji prijetnje miru i izgradi snažne bezbjednosne odnose između članica Partnerstva i Sjevernoatlantske organizacije, i između država u partnerskom odnosu.

Sporazum o statusu snaga u okviru PzM, multilateralni sporazum između država članica Alijanse i zemalja koje učestvuju u programu Partnerstvo za mir, reguliše status vojnih snaga na teritoriji neke druge zemlje. Potpisan je u junu 1995. u Briselu i u potpunosti poštuje princip teritorijalnog suvereniteta, kojim je predviđeno da određena država pristine na ulazak stranih vojnih snaga. Crna Gora pozvana je da se pridruži Partnertvu za mir u novemberu 2006, na samitu NATO u Rigi.

Američko partnerstvo sa Crnom Gorom je ovog mjeseca osnaženo i pokretanjem projekta “ STARS”, koji predviđa pomoć preduzimačima, malim i srednjim preduzećima i građanima, kao i centralnoj i lokalnim vladama na promovisanju ekonomskog razvoja na sjeveru Crne Gore.

Sjedinjene Države takođe su izdvojile veću pomoć jačanju crnogorskog pravosudnog sistema, kroz program, najavljen u avgustu, koji će implementirati američki sekretarijat za pravosuđe. Američka ambasada u Podgorici, uz podršku Feedralnog istražnog biroa i Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi, uručila je crnogorskoj policiji opremu vrijednu 75 hiljada dolara. Američka podrška trebalo bi da pomogne Crnoj Gori da se bori protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom, trafikinga I terorizma.

SAD su posvećene saradnji sa Crnom Gorom u očuvanju demokratije, prosperiteta I bezbjednosti u toj zemlji i cijelom regionu.

*Bio je to komentar koji odražava stav vlade Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG