Linkovi

OPEK smanjuje proizvodnju nafte za rekordnih 2,2 milijarde barela dnevno


Naftni kartel OPEK saopoštio je da će smanjiti proizvodnju nafte za rekordnih 2,2 milijarde barela dnevno.

U saopštenju objavljenom posle sastanka Alžiru, u sredu, ministri navode da je smanjenje proizvodnje potrebno da bi se stabilizovale cene koje su opale za preko 100 dolara od jula. Neke zemlje koje nisu članice OIPEK-a, poput Azerbejdžana i Rusije, takodje su objavile da će smanjiti proizvodnju. Uprkos odluci OPEK-a cena sirove nafte za buduće isporuke na njujorškoj berzi pala je na gotovo 40 dolara za barel, što je najniži nivo u protekle 4 godine. Najnoviji izveštaji takodje pokazuju da potražnja za naftom u Sjedinjenim Državama, najvećoj svetskoj ekonomiji, nastavlja da opada. Američka vlada je saopštila da su zalihe sirove nafte neznatno porasle prošle nedelje.

Svetske berze su različito reagovale na odluku američkih federalnih rezervi u utorak o značajnom smanjenju osnovne kamatne stope. Berzanski indeksi su porasli u Aziji, imali mešovite rezultate u Evropi i zabeležili manje gubitke u Sjedinjenim Državama, posle porasta od oko 5 odsto u utorak.

U medjuvremenu, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja dve trećine Amerikanaca kažu da ih pogadja recesija, brinu da li će moći da održe svoji način života i smatraju da je zemlja u ekonomskoj krizi. Anketu su sproveli mreža ABC i dnevnik Vašington Post na uzorku od hiljadu ispitanika. Istovremeno, lošim ekonomskim vestima pridružio se i izveštaj o poslovanju jedne od vodećih finansijskih firmi “Morgan-Stenli” koja je zabeležila gubitak od preko dve milijade dolara u trećem kvartalu ove godine. Firma je to pripisala “vanrednim tržišnim uslovima”. Nacionalno udruženje agenata za promet nekretninama saopštilo je da su aktivnosti u tom sektoru gotovo u potpunom zastoju pošto su banke takoreći prestale da odobravaju kredite.

XS
SM
MD
LG