Linkovi

Obama saopštio imena zvaničnika za energetiku i zaštitu životne sredine


Novoizabrani predsednik Barak Obama imenovao je u ponedeljak najvažnije članove svog tima za energiju i zaštitu životne sredine, dok se priprema da idućeg meseca stupi na dužnost kao 44. predsednik SAD.

Na konferenciji za novinare u Čikagu, Obama je rekao da je dolazeća administracija rešena da se bori protiv globalnog zagrevanja i razvija alternativne vidove energije, za koje se nada da će takodje podstaći posustalu američku ekonomiju.

"Potraga za novom energijom zahteva kontinuirane, sveobuhvatne napore, jer je osnova za našu energetsku nezavisnost upravo ovde, u Americi”, izjavio je Barak Obama. “Ta osnova je sadržana u energiji vetra i sunca, u novim usevima i novim tehnologijama, u inovacijama naših naučnika i preduzetnika, i predanosti i sposobnostima naših radnika”.

Obama je imenovao fizičara Stivena Čua za sekretara za energetiku. Ču je trenutno šef vladine laboratorije u Kaliforniji. On je takodje dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1997. godine. “Radujem se što ću biti deo tima novoizabranog predsednika, koji veruje da moramo da obnovimo energiju i krenemo stazom koja nas vodi ka održivoj energiji”, naveo je Stiven Ču.


Obama je takodje izabrao zvaničnicu iz Nju Džersija, Lisu Džekson, da bude na čelu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA). Bivši administrator te agencije, Kerol Brauner, takodje će se pridružiti novoj administraciji kao koordinator Bele kuće za politiku prema energetici i klimatskim promenama.


Komentarišući drugu, aktuelnu temu, Obama je rekao da interna revizija koju je obavio njegov tim za tranziciju pokazuje da njegovi saradnici nisu vodili neprikladne razgovore sa guvernerom Ilinoisa, Rodom Blagojevićem, koji je prošle nedelje uhapšen pod optužbom da je pokušao da proda upražnjeno mesto Baraka Obame u američkom Senatu. Obama je rekao da nije imao nikakve razgovore sa guvernerom o svom nasledniku u Senatu, te da je želeo da objavi rezultate interne istrage kontakata koje su sa Blagojevićem imali njegovi saradnici. Medjutim, dodao je da ga je državni tužilac u Čikagu zamolio da odloži objavljivanje tog izveštaja zbog istrage koja je u toku.


U reviziji koja je meni predočena, ne postoji ništa što na bilo koji način protivreči mojim ranijim izjavama da ovaj žalostan niz dogadjaja nema nikakave veze sa mnom i mojim saradnicima, i te činjenice će vam biti predstavljene u dogledno vreme”, naveo je Obama. Federalni tužioci kažu da nema dokaza da je Obama bio upoznat sa guvernerovim navodnim korupcionaškim planovima.


Blagojević je do sada odbijao pozive nekoliko vodećih političara iz Ilinoisa da podnese ostavku zbog afere. Zakonodavci te države preduzeli su prve korake ka mogućem opozivu guvenera i njegovoj smeni sa tog položaja.

XS
SM
MD
LG