Linkovi

Program za snabdevanje dece jeftinim kompjuterima naglo se razvija


Pionirski program za snabdevanje siromašne dece kompjuterima naglo se razvija. Organizacija Laptop za svako dete deli jeftine kompjutere đacima u Severnoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i na Bliskom istoku. Kako izgleda, kompjuteri sve brže stižu u dečije ruke.

Deca u školi u Peruu ponašaju se kao da su laptop kompjuteri igračke. Ali oni to ipak nisu. I učenici i nastavnici kažu da ovi mali, jeftini uređaji, otvaraju deci u najsiromašnijim krajevima sveta nove mogućnosti za učenje. Tokom poslednje tri godine, organizacija Laptop za svako dete isporučila je oko pola miliona kompjutera, koji koštaju svega oko 200 dolara. Organizacija ubrzano širi svoj program, kaže jedan od njenih menadžera, Met Keler.

"Gana, u Africi, posebno je zaniteresovana i upravo je kupila 10 hiljada. Predsednik Ruande želi da svako dete u njegovoj zemlji ima po jedan, što je prijatno iznenađenje. Nedavno su kupili 50 hiljada ovih kompjutera", kaže Keler.

Za razliku od većih, ovim kompjuterima nije neophodan priključak za struju. Met Keler kaže da ih neki nazivaju magičnim kutijama.

"A to i jesu, ako ih malo bolje pogledate. Kada ga dete dobije, i malo ga ispita – zadovoljstvu nema kraja. Pošto izgleda kao igračka i ima operativni sistem razumljiv deci, ona se vrlo brzo udube u istraživanja. To je vrlo dinamičan i uzbudljiv proces", ističe Keler.

Organizacija Laptop za svako dete smatra ove kompjutere vidom diplomatije.

"Tehnologija je američka, i sastavljen je u Americi, ali do korisnika stiže bez ikakvog navijanja za Ameriku. Jednostavno, omogućava deci da sama uče nove stvari", zaključuje Keler.

Program ulazi u četvrtu godinu cena kompjutera je dvostruko viša od predviđene, ali program se dramatično širi i laptop kompjuteri stižu do sve većeg broja dece širom sveta.

XS
SM
MD
LG