Linkovi

Bela kuća još razmatra kako da pomogne autoindustriji


Bela kuća je saopštila da još nije doneta odluka za spas američke autoindustrije pošto je plan za to propao u Senatu. Zamenik portparola Toni Frato naveo je da će administraciji odlazećeg predsednika Džordža Buša biti potrebno dodatno vreme da donese ispravnu odluku.

Posle propasti plana za spasavanje autoindustrije u Senatu, administracija predsednika Buša je promenila stav i saopštila da bi mogla da upotrebi sredstva iz paketa finansijske pomoći za spas proizvođača automobila. Juče je saopšteno da se razmatra da li bi za pomoć automobilskoj industriji mogla da se upotrebe sredstva iz paketa bankarske pomoći od 700 milijardi dolara. Republikanska administracija predsednika Buša se prethodno protivila zahtevu demokrata za korišćenje tog fonda.

U međuvremenu, tri najveće američke autokompanije bi uskoro mogle da dobiju dodatnu pomoć - od Kanade. Kanadski ministar industrije Toni Klement je saopštio da je Kanada voljna da pozajmi Dženeral Motorsu, Krajsleru i Fordu tri milijarde dolara - ali samo ukoliko pre toga i američka vlada reši da pomogne automobilskoj industriji.


XS
SM
MD
LG