Linkovi

Gejts: Američka vojska napušta iračke gradove do kraja juna


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts predviđa da će američka vojska napustiti iračke gradove i naseljena područja do kraja juna 2009. godine, kako je i određeno novim američko-iračkim bezbednosnim sporazumom.

Gejts, koji je jutros doputovao u nenajavljenu posetu Iraku, rekao je američkim vojnicima u bazi u Baladu da je njihova misija u "završnoj fazi", naglasivši da će američke trupe do 30. juna predati kontrolu u svih 18 iračkih pokrajina iračkim bezbednosnim snagama, koje će postepeno preuzimati sve veću odgovornost. U obraćanju američkim vojnicima Gejts je još rekao da vizija novoizabranog predsednika Baraka Obame, koji predlaže povlačenje iz Iraka, predstavlja "znatnu izmenu misije".

Međutim, komandant američkih snaga u Iraku, general Rej Odijerno, danas je izjavio da će vojnici Sjedinjenih Država ostati u iračkim gradovima i posle juna, koji je određen kao rok za povlačenje s urbanih područja. Odijerno je objasnio da će trupe ostati u gradovima da bi savetovale i obučavale lokalne snage.

Pre dolaska u Irak, sekretar Gejts je na skupu lidera država Persijskog zaliva u Bahreinu, upozorio američke neprijatelje da ne pokušavaju da iskoriste smenu vlasti u Vašingtonu idućeg meseca za svoje ciljeve. On je naglasio da će novoizabrani predsednik Barak Obama biti "spreman da brani interese Sjedinjenih Država i njihovih saveznika" čim stupi na dužnost 20. januara.

Opširnije o Gejtsovoj poseti Iraku i njenom značaju u sutrašnjem Link-u Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG