Linkovi

Obama: Blagojević bi trebalo da podnese ostavku


Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama pozvao je guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića da podnese ostavku. Blagojević je uhapšen u utorak zbog optužbi za korupciju pošto je navodno pokušao da proda imenovanje na upražnjeno mesto Baraka Obame u Senatu.

Portparol Baraka Obame izjavio je da novoizabrani predsednik smatra da bi, pod sadašnjim okolnostima, guverneru bilo teško da obavlja svoje dužnosti i da služi narodu Ilinoisa. Blagojević, inače demokrata, pušten je na slobodu kasnije u utorak pošto je položio kauciju od 4,500 dolara i predao svoj pasoš. Federalni tužilac Patrik Ficdžerald izjavio je da je Blagojević pokušao da zloupotrebi svoj položaj u ličnu korist i da je pokušao da dobije dobro plaćene poslove, novac ili donacije za izbornu kampanju za sebe ili svoju suprugu u zamenu za imenovanje naslednika novoizabranog predsednika Obame u Senatu.

Tužioci su izneli i druge primere zloupotrebe položaja od strane guvenera Blagojevića. Navedeno je da je on pretio da će uskratiti pomoć državne vlade kompaniji dnevnika "Čikago Tribjun" ukoliko ne otpusti urednike koji su ga kritikovali u svojim člancima. Blagojević je navodno takodje pretio da će uskratiti finansiranje dečjoj bolnici u Čikagu ukoliko mu njeni šefovi ne isplate 50 hiljada dolara. Blagojevićev advokat i portparol izjavili su da optužbe neće uticati ne njegovo obavljanje dužnosti.

XS
SM
MD
LG