Linkovi

Kober: Globalna ekonomska kriza - jedan od glavnih izazova Obamine administracije


Analitičar u vašingtonskom institutu KEJTO, Stenli Kober, osvrnuo se u razgovoru za naš program na moguće spoljnopolitičke i vojne izazove administracije novoizabranog predsednika Baraka Obame.

Stenli Kober: Jedan od glavnih spoljnopolitičkih izazova će biti globalna ekonomska kriza. Obamina administracija će morati da usaglasi svoju ekonomsku politiku sa drugim zemljama u svetu, prvenstveno evropskim saveznicima, Rusijom, Kinom, pa i drugim zemljama, da bi se prevazišli američki i svetski ekonomski problemi. Drugi uzazov će biti novi i intenzivniji nivo u suočavanju sa globalnim terorizmom i globalna saradnja antiterorističkim operacijama, posebno posle napada u Mumbaju, odnosno na daljem suzbijanju terorizma sa naglaskom na paralisanje terorističkih aktivnosti u njegovom središtu - u Avganistanu i Pakistanu.

Glas Amerike: Kakav bi mogao da bude uticaj američkog vojnog establišmenta na inostranu politiku Vašingtona?

Stenli Kober: Američke snage su maksimalno prenapregnute širom sveta, a u kontekstu povlačenja naših trupa iz istočne Azije i Južne Koreje zbog ratova u Iraku i Avganistanu, postavlja se pitanje šta se može postići i da li postoji sposobnost suočavanja sa rastućim brojem izazova u svetlu nespremnosti evropskih saveznika da više doprinesu i relativno neutralnih pozicija Rusije i Kine, kao i ekonomskih i vojnih ograničenja Vašingtona. Pitanje je u kojoj meri će takav splet okolnosti ograničiti uspeh Amerike u spoljnoj politici. UBACI Ako pogledate situaciju u Avganistanu i Pakistanu, umesto jednog žarišta u Avganistanu, sada očigledno imamo dva medjusobno povezana žarišta. Uspeh u Avganistanu sada zavisi od situacije u Pakistanu, u kome je sada zavladala poltička nestabilnost, koju podstiču ekonomski problemi.

Glas Amerike: Da li će odnosi sa Rusijom dobiti novi i pozitivniji podstrek u Obaminoj adminstraciji?

Stenli Kober: Ono što mene zabrinjava je da Rusi govore da je gruzijska vlada izazvala konflikt u Gruziji na koji je Rusija jednostavno reagovala. Dakle, Moskva postavlja pitanje da li je Zapad spreman da modifikuje svoj stav o tom slučaju i, generalno, pokaže veće razumevanje prema Rusiji. Ukoliko to ne bude slučaj, Rusija će morati da traži nove prijatelje i alternative i naglasak sada stavlja na novo savezništvo poznato kao BRIK – tj. Brazil, Rusija, Indija i Kina, što bi moglo da doprinese izvesnom izolovanju Zapada. Te zemlje su upravo saopštile da će iduće godine održati samit, a kao što znate, ranije ove godine je u Rusiji održan sastanak ministara inostranih poslova tih zemalja. To sve pokazuje da se svetska politika prestrojava i da bi Vašington trebalo da preduzima dalje korake u skladu sa tim promenama.

XS
SM
MD
LG