Linkovi

Irački predsednički savet odobrio bezbednosni sporazum sa SAD


Irački predsednički savet odobrio je bezbednosni pakt sa Sjedinjenim Državama, što je ujedno bio poslednji korak, kojim se američkim vojnicima omogućava da ostanu u toj zemlji još tri godine.

Predstavnica Bele kuće Dejna Perino pozdravila je uveliko očekivanu ratifikaciju kao putokaz za buduće odnose sa Bagdadom i ukazala da će sporazum pomoći da se učvrsti iračka demokratija i potvrdi suverenitet zemlje. Irački zakonodavci su proteklih nedelja od Vašingtona iznudili izvesne ustupke, uključujući obećanje da neće koristiti Irak za pokretanje napada na susedne zemlje. Irački opozicioni zakonodavci uspeli su da sporazumom obuhvate i obećanje da će u roku od šest meseci biti raspisan i referendum o bezbednosnom sporazumu.

Pomenuti sporazum pozdravljen je kao signal sve veće stabilnosti u Iraku od invazije 2003. godine. Međutim, u današnjim eksplozijama u zapadnoj pokrajini Anbar, poginulo je bar 15 osoba, dok su u Mosulu ubijena dva američka vojnika. A prema tvrdnjama zvaničnika, u današnjim eksplozijama u Faluždi, nekadašnjem utočištu sunitskih pobunjenika, ranjeno je više od stotinu ljudi.

XS
SM
MD
LG