Linkovi

Evropske banke smanjile interesne stope, Sarkozi predstavio novi plan


Dve vodeće evropske centralne banke smanjile su ključne interesne stope u nastojanju da ublaže uticaj globalne finansijske krize.

Funkcioneri Evropske centralne banke, koja nadgleda ekonomije zemalja koje kao valutu koriste evro, danas su uveli najveće smanjenje interesnih stopa u istoriji (u vrednosti od tri četvrtine jednog procenta što znači da ključna interesna stopa sada iznosi dva i po odsto). U međuvremenu, Centralna banka Engleske takođe je snizila osnovnu kamatnu stopu za ceo procenat, na dva odsto, što je najniža vrednost od 1959. godine. Niske interesne stope pružaju ljudima mogućnost da jeftinije pozajme novac za otplatu kuća, pokretanje biznisa ili drugih investicija, koje pokreću ekonomiju.

U Švajcarskoj, Kredit Svis banka objavila je da ukida 5.300 radnih mesta, odnosno oko 11 odsto svoje radne snage, pošto je prethodno objavila ogromne gubitke u poslednja dva meseca.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi predstavio je novi plan u cilju stimulacije ekonomije svoje zemlje i očuvanja radnih mesta. Taj plan u vrednosti od 30 milijardi dolara obuhvata ciljane investicije u autoindustriju i infrastrukturne projekte.

XS
SM
MD
LG