Linkovi

King: Imenovanje Hilari Klinton - hrabar, ali i opasan korak


Šta bi imenovanje Hilari Klinton za državnog sekretara, moglo da znači za američku inostranu politiku i njene prioritete. Za Glas Amerike o tome govori voditelj televizijskog programa “Hronika Bele kuće” Luelin King.

King: "Državni sekretar je ne samo glavni funkcioner u pogledu američke spoljne politike, već i šef ogromne agencije koja pod svojom nadležnošću ima veliki broj ambasada i konzulata. To je dakle posao ne samo arhitekte spoljne politike, nego i menadžera. U Obaminoj administraciji imaćemo tri uticajne osobe koje će, kako izgleda, doprinositi formiranju inostrane politike: to su državni sekretar Hilari Klinton, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons, koji će imati bliži kontakt sa predsednikom od mnogih drugih, pošto je i njegova kancelarija u Beloj kući, a državni sekretar je često na putu. Tu je zatim i potpredsednik Džo Bajden, čija se karijera zasniva na spoljopolitičkim aktivnostima i uspesima. Taj trougao bi mogao da izazove znatnu napetost, posebno u svetlu očekivanja i uticaja Klintonove, odnosno bračnog para Klinton, jer će tu svakako postojati određena komunikacija - kao sto je uobičajeno u svakom braku. Tu će Hilari morati da vodi računa da ne sprovodi svoju spoljnu politiku, nego predsednikovu, jer bi u suprotnom došlo do napetosti i sa predsednikom i sa drugima. Dakle, imenovanje Hilari Klinton je hrabar, ali i opasan korak - u pogledu američke unutrašnje politike".

Glas Amerike: Šta će biti spoljnopolitički prioriteti nove administracije Baraka Obame?

King: "To će biti Pakistan u svetlu najnovijih događaja u Indiji, potom Avganistan, gde se situacija pogoršava. Zatim, permanentan i otvoren prioritet ima Bliski istok, odnosno odnosi Izraela i Palestinaca, iako nije jasno kakav stav prema tome ima Barak Obama, mada Hilari Klinton jasno podržava Izrael, što bi moglo da oteža američku poziciju u muslimanskom svetu. Pored toga, tesne veze sa Izraelom ima novi šef osoblja Bele kuće, Ram Emanuel, čija je porodica živela u toj zemlji, a i on sam je bio pripadnik izraelskih oružanih snaga, što neće blagoklono gledati mnogi političari i analitičari iz tog regiona".

Glas Amerike: U kojoj meri i na koji bi način imenovanje Hilari Klinton moglo da se odrazi na odnose Sjedinjenih Država sa Evropskom unijom, Rusijom i Balkanom?

King: "Mislim da će Evropska unija, Rusija i Balkan, vrlo brzo uočiti da će ova administracija biti pogodna za održavanje dobrih odnosa. Obamina administracija će ublažiti težnje ka širenju NATO-a, kao nepotreban akt s jedne strane, i kao ustupak Rusiji sa druge. Obama će takođe raditi na unapređenju odnosa sa Evropskom unijom, imajući na umu zajedničke interese i tu će uživati podršku glavnih evropskih država. Što se tiče Balkana, taj region je prepušten Evropi, a američki spoljnopolitički tim će imati da rešava važnija pitanja. Kao izuzetno ambiciozna žena, kojoj se omaklo da postane demokratski predsednički kandidat, Hilari Klinton shvata da je položaj državnog sekretara važniji od senatorskog i da može da joj posluži kao odskočna daska za ostvarenje daljih ambicija. Tradicionalno, istorija pamti senatore drugačije nego državne sekretare, kao što je slučaj sa Maršalom, Dalasom, Kisindžerom i drugima. Ona želi da uđe u istoriju, a put ka tome vodi preko diplomatije, tako da će ona sada možda biti spremnija da se drži diplomatije nego ikada ranije".

XS
SM
MD
LG