Linkovi

Obama nominovao Bila Ričardsona za sekretara za ekonomiju


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama imenovao je guvernera Nju Meksika, Bila Ričardsona za sekretara za ekonomiju. Obama je na konferenciji za novinare u Čikagu danas predstavio guvernera Ričardsona, koji je inače prvi Hispanac imenovan za člana Obaminog kabineta.

Novoizabrani predsednik je rekao da će Ričardson biti ključni strateg u njegovom ekonomskom timu i ukazao da će guverner Nju Meksika promovisati međunarodnu trgovinu, osnivanje novih radnih mesta i ekonomsku stabilnost. Ričardson je ukazao da je pospešenje trgovine izmedju država i nacija "jedini put" za ekonomski oporavak i rast.

Guverner Nju Meksika je ranije bio na položajima sekretara za energetgiku i američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u administraciji predsednika Bila Klintona. On je takođe 15 godina bio predstavnik Nju Meksika u Kongresu i pregovarač koji je radio na oslobadjanju Amerikanaca u žarišnim područjima širom sveta. Takođe je bio jedan od rivala Baraka Obame tokom primarnih izbora za predsedničkog kandidata demokratske stranke. Ričardson je izabran za guvernera Nju Meksika 2002. godine. On je vodio pregovore o prekidu vatre u Sudanu i uspešno realizovao oslobađanje talaca u Iraku, Severnoj Koreji, Kubi i Sudanu.

Nezavisno od ove nominacije, članovi Obaminog tima za prenos vlasti danas su se sastali sa bivšim generalima i admiralima koji apeluju na buduću administraciju da zabrani oštre metode ispitivanja zatvorenika koje je koristila Centralna obaveštajna agencija.

XS
SM
MD
LG