Linkovi

Džordž Buš nije očekivao da će voditi zemlju u ratu


Mandat predsednika Džordža Buša približava se kraju. U jednom nedavnom razgovoru o rezultatima rada svoje administracije Buš je izjavio da, kada je došao na vlast 2000. godine, nije ni pomišljao da će morati da povede zemlju u rat.

Dok se približava isteku svog drugog mandata, predsednik Buš nalazi vreme da razgovara o događajima koji bi mogli da definišu njegovo političko nasleđe. U nedavnom intervjuu za televizijsku mrežu ABC, govorio je izuzetno otvoreno o svojim predsedničkim uspesima i razočarenjima. Prema Bušovim rečima, najveće razočarenje za njega predstavljale se pogrešne informacije američkih obaveštajnih službi o postojanju iračkog oružja masovnog uništenja, koje su ga nagnale da Sadama Huseina sruši s vlasti 2003. godine. Buš je govorio o teškoćama rukovođenja zemljom u ratu, ističući da nikada nije ni pomislio da bi se mogao naći u takvoj situaciji.

"Nisam vodio izbornu kampanju apelujući: 'Glasajte za mene, jer znam šta treba činiti u slučaju napada'. Drugim rečima, nisam predvideo rat. Jedna od karakteristika današnjeg predsednikovanja je da se događaju sasvim neočekivane stvari", rekao je Buš u razgovoru sa voditeljem TV mreže ABC Čarlijem Gibsonom.

Buš je rekao da je tokom svoja dva mandata morao da donosi i druge teške odluke. U poslednje vreme one su se ticale posustale američke privrede. Tokom intervjua Buš je upitan da li preuzima odgovornost za ekonomske nevolje zemlje.

"Bio sam predsednik u tom periodu. Ali, uveren sam da će, kada istoričari budu pisali o tome, ljudi shvatiti da su mnoge odluke na Vol Stritu bile donete deceniju i više pre nego što sam postao predsednik".

Džordž Buš smatra da je ekonomska kriza odigrala ključnu ulogu u prošlomesečnoj izbornoj pobedi demokrate Baraka Obame nad republikanskim predsedničkim kandidatom Džonom Mekejnom.

"Ekonomska situacija je očigledno znatno otežala Džonu Mekejnu da iznese svoju poruku. Takođe smatram da je Barak Obama vodio veoma disciplinovanu izbornu kampanju", istakao je Buš, priznajući da nije verovao da će doživeti da jedan Afroamerikanac bude izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, njegova 27-godišnja ćerka Barbara, koja je prisustvovala delu intervjua, rekla je da nije iznenađena istorijskom izbornom pobedom Baraka Obame.

XS
SM
MD
LG