Linkovi

Obama pozvao guvernere američkih država da mu budu partneri


Novoizabrani predsednik Barak Obama prisustvovao je konferenciji američkih guvernera u Filaldelfiji. Tom prilikom, budući glavnokomandujući SAD pružio je ruku saradnje i pozvao lidere američkih država da mu budu partneri u ekonomskom oporavku zemlje.

U Holu nezavisnosti u Filadelfiji, novoizabrani predsednik Barak Obama i njegov potpredsednik Džozef Bajden jutros su se sastali sa 40 sadašnjih i budućih guvernera, da bi razgovarali o finansijama.

"Kao predsednik, neću tražiti od guvernera samo da pomognu u sprovođenju plana za ekonomski oporavak. Pozvaću ih da pomognu u kreiranju tog plana",
poručio je Obama.

Uprkos različitim ideološkim stavovima, guvernere ujedinjuje ekonomska kriza i njen uticaj na njihove države i smanjene budžete. Oni su danas raspravljali o potrebi da dobiju pomoć federalne vlade.

"U Pensilvaniji, do kraja ovog meseca, srezaćemo naš operativni budžet za pola milijarde dolara. Možete zamisliti koliko će nas to pogoditi", rekao je Ed Rendel, guverner Pensilvanije.

U Masačusetsu, guvener je nedavno objavio smanjenje budžeta za više od milijarde, kako bi se sprečio potencijalni deficit. Na zapadnoj obali, u Kaliforniji, guverner Arnold Švarceneger juče je proglasio fiskalno vanredno stanje, budući da se ta država suočava sa budžetskim deficitom većim od 11 milijardi dolara. Ohaju u narednom budžetskom ciklusu preti potencijalni deficit od sedam milijardi.

"Ma koliko da to otrcano zvuči, istina je da smo svi u istom čamcu, i ako vi potonete, potonuće i zemlja",
istakao je budući potpredsednik Džozef Bajden.

Trenutno, 41 država suočena je sa budžetskim deficitom.

"Gradjani naše države i Sjedinjenih Američkih Država, osećaju udar ekonomske krize", naglasio je Džim Daglas, guverner Vermonta.

Guveneri od dolazeće administracije traže da uloži čak 136 milijardi u projekte infrastrukture i izdvoji još 40 milijardi pomoći.

XS
SM
MD
LG