Linkovi

Širom SAD proslavlja se Dan zahvalnosti


Milioni Amerikanaca širom zemlje danas obilježavaju Dan zahvalnosti, praznik koji se tradicionalno slavi sa porodicom I prijateljima.

Iako su daleko od svojih domova, vojnici koji služe u Iraku I Avganistanu imaju priliku da taj praznik proslave sa onima koji su im postali kao braća I sestre.

Bilo bi malo bolje da smo kući sa porodicama, ali uživamo što smo ovdje sa našim vojnim porodicama-kaže jedan od vojnika.

Predsjednik Džordž Buš se ranije danas, u telefonskom razgovoru, zahvalio na službi jedanaestorici američkih vojnika koji su raspoređeni širom svijeta. I dok Buš poslednji put proslavlja Dan zahvalnosti u Kemp Dejvidu, novoizabrani predsjednik Barak Obama praznik provodi u Čikagu sa svojom porodicom. Obama je u radio obraćanju ukazao na patnje mnogih porodica, koje su zabrinute zbog ekonomske krize ili čiji voljeni služe u inostranstvu.

Ovog Dana zahvalnosti, podsjetimo se da za poboljšanje ekonomije nisu dovoljne samo uredbe I planovi, već će biti potreban I naporan rad, inovativnost,služba I snaga američkog naroda- istakao je budući predsjednik.

Povodom današnjeg praznika, u Njujorku je održana 82. tradicionalna parada, robne kuće Macys kojoj je prisustvovalo nekoliko miliona ljudi. Mnoge prodavnice nadaju se da će uzbuđenje koje prati Dan zahvalnosti označiti početak sezone prazničnog šopinga, bolju prodaju I samim tim jačanje posustale ekonomije.


XS
SM
MD
LG