Linkovi

EK: 260 milijardi dolara za ekonomski oporavak


Evropska komisija apelovala je na članice EU da podrže paket ekonomskih stimulativnih mera u vrednosti od 260 milijardi dolara dok se stanje ekonomije u zemljama unije pogoršava.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo predstavio je sredu u Briselu ambiciozan plan ekonomskog oporavka. Medju predloženim merama su produženje nadoknade za nezaposlenost i drugih beneficija, smanjenje poreza, kao i pomoć evropskim proizvodjačima automobila u iznosu od 6,5 milijardi dolara. Barozo je, medjutim, dodao da bi će plan uzeti u obzir i specifične potrebe zemalja članica. Vlade zemalja unije obezbedile su najveći deo paketa pomoći – oko 220 milijardi dolara, a ostaje da se vidi da li će lideri EU prihvatiti predloženi plan na svom samitu u decembru.

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da će njegova zemlja biti domaćin narednog samita Grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju, u aprilu sledeće godine. Braun je dodao da je novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama već potvrdio svoje učešće na tom skupu. U medjuvremenu, evropski komesar za ekonomska pitanja, Hoakin Almunia, upozorio je da se ekonomska situacija u zemljama EU pogoršava i da globalna finansijska kriza još nije završena.

XS
SM
MD
LG