Linkovi

Obama imenovao Pola Volkera za šefa novog savetodavnog tela


Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama imenovao je bivšeg šefa federalnih rezervi Pola Volkera za predsedavajućeg novog tela koje će mu pružati savete o stabilizaciji finansijskog sistema.

Na konferenciji za novinare u Čikagu, u sredu, trećoj ove nedelje, Obama je rekao da će savetodavni odbor za ekonomski oporavak bit formiran po uzoru na nestranačku komisiju koja savetuje predsednika o pitanjima nacionalne bezbednosti. Novoizabrani predsednik je, inače, odbacio kritike da “reciklira” bivše zvaničnike Klintovove administracije u svom ekonomskom timu, rekavši da njegovi ekonomski savetnici poseduju i iskustvo i sveži način razmišljanja.

U medjuvremenu, u intervjuu za tv mrežu ABC, Obama je rekao da bi menadžeri banaka trebalo ove godine da odustanu od višemilionskih bonusa kako bi pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost za ekonomsku krizu. Obama je naveo da bi poslovni lideri na Volstritu trebalo da podnesu i neke žrtve dok se mnogi Amerikanci suočavaju sa ekonomskim teškoćama. Novoizabrani predsednik je takodje kritikovao čelnike autoindustrije koji su nedavno koristili privatne avione da bi doputovali na kongresni pretres na kojem su zatražili pomoć federalne vlade za svoje kompanije.

Istovremeno, prema najnovijem izveštaju sekretarijata za ekonomiju, potrošnja u Sjedinjenim Državama je u oktobru smanjena za jedan odsto u odnosu na prethodni mesec. To je najveći jednomesečni pad potrošnje u proteklih sedam godina što se smatra dodatnim dokazom da su Sjedinjene Države ušle u duboku recesiju.

XS
SM
MD
LG