Linkovi

Aukcija u Holivudu podsetila na preminulog glumca Stiva MekKvina


Aukcija, nedavno održana u Holivudu, podsetila je ljubitelje filmske umetnosti na jednu od najvećih američkih zvezda, Stiva Mekvina. Bivša supruga čuvenog glumca govorila je za "Glas Amerike" o predmetima iz njihove zajedničke prošlosti, koji su bili izloženi na prodaju.

Ove godine, memorijalni sportski automobil Ford Mustang, sličan onome koji je Stiv Mekvin vozio u filmu Bulit, iz 1968. godine, prodat je za 60 hiljada dolara. Njegov američki pasoš otišao je za 9 hiljada dolara. Na nadmetanju u organizaciji aukcijske kuće "Bonams i Baterfilds", MekKvinovu skraćenu sačmaru, koju je koristio u filmu Getavej, u prevodu Bekstvo, neko je kupio za 19 hiljada dolara.

Stiv Mekvin je najveću slavu stekao igrajući u filmovima sa žestokim akcionim scenama, kao što je bio ratni film Veliko bekstvo, u kome je igrao američkog vojnika koji priprema i sprovodi dramatično bekstvo iz nacističkog logora za ratne zarobljenike. U filmu 24 časa Le Mana igrao je čuvenog francuskog automobilskog asa.

Mekvin je i u privatnom životu učestvovao u automobilskim i motociklističkim trkama, pa je vožnju u opasnim filmskim scenama prepuštao kaskaderima samo kada bi reditelj na tome insistirao. Veći deo motociklističkih egzibicija u filmu Veliko bekstvo takođe je sam izveo. Kaskader Bad Ekins vozio je samo na snimanju dramatičnog skoka motociklom preko ograde od bodljikave žice, kao i neke scene besomučne jurnjave automobilom po ulicama San Franciska, u filmu Bulit.

Stiv Mekvin je prvi put stekao popularnost nedeljnom vestern TV serijom iz 1958. godine, pod naslovom Traži se živ ili mrtav. U toj seriji tumačio je lik odvažnog zapadnjaka koji lovi prestupnike za čije hvatanje je raspisana nagrada. Kasnije je igrao u akcionim filmovima koji su ušli u istoriju kinematografije, kao što su Sedam veličanstvenih i Pakleni toranj.

MekKvinova bivša supruga, Nil Adams, došla je na ideju da svoje uspomene proda na aukciji dok je jedno veče gledala na DVDu jedan od njegovih filmova – Afera Tomas Kraun. U tom trileru, snimljenom 1968, pored Mekvina igrala je Fej Danavej. U jednoj romantičnoj sceni, njih dvoje ispijaju po čašu žestokog pića.

"Nešto mi je kvrcnulo u glavi i sama sebi sam rekla – te čaše imam negde. Otrčala sam u suteren, počela da kopam i stvarno sam ih pronašla. Stiv je voleo da pokupi ponešto što mu se sviđalo na snimanju. Doneo bi to kući i rekao: vidi draga šta sam ti doneo", kaže Nil Adams.

Te dve čaše prodate su na aukciji za 3200 dolara. Za revolver koji je Mekvin koristio kada bi vežbao potezanje iz futrole, radi snimanja u kaubojskim filmovima, a koji je prodat za 6 hiljada dolara, Nil Adams kaže da ju je jednom žestoko uplašio.

"U to vreme kaubojski filmovi su bili veoma popularni. Vežbao je sa tim revolverom, misleći da je prazan, a ja sam upravo kročila u kuću iz kupovine. Kada sam ušla, odjednom – bam – metak je proleteo kroz kesu sa namirnicama. Ispustila sam je i stropoštala se na pod. Samo sam promucala 'jel pokušavaš da me ubiješ?'", priča Nil Adams.

Stiv je bio pomalo prek čovek. U detinjstvu je imao nevolje i jedno vreme je proveo u prihvatilištu za problematičnu decu. To iskustvo i godine koje je proveo u marinskim snagama ugradili su mu dozu discipline, a privlačan izgled i prirodni talenat doprineli su tome da postane filmska zvezda. Nil Adams je opisala njihov zajednički život u knjizi pod naslovom "Moj suprug, moj prijatelj". Njih dvoje upoznali su se u Njujorku, kada je on bio glimac-početnik, a ona plesačica na Brodveju. Rastali su se posle 15 godina braka, ali Nil Adams kaže da su ostali dobri prijatelji. Kaže da je bio zabavan i šarmantan, ali i ćudljivog raspoloženja.

"Mogli biste da uzmete rečnik i svaki pridev bi mogao da se poveže sa njim. Bio je šarmantan, dobar i nežan, ali i svadljiv i gnjavator. Bio je sve", kaže Nil Adams.

Mekvinov mačo izgled, haldnokrvno ponašanje i jaka ličnost doneli su mu međunarodnu slavu. Za sobom je ostavio nekoliko desetina značajnih uloga i mnoge lične predmete, od kojih su neki sada u rukama njegovih obožavatelja. Preminuo je od raka, 1980, kada mu je bilo samo 50 godina.

XS
SM
MD
LG