Linkovi

Amerikanci se zahvaljuju za hranu, porodice počinju prazničnu kupovinu


Tradicionalni američki praznik Dan zahvalnosti, koji se salvi poslednjeg četvrtka u novembru, nastao je kao dan kada se izražava zahvalnost za obilnu godišnju žetvu. A za mnoge Amerikance, to znači da se jede pečena ćurka uz pire krompir, da se provodi vreme sa porodicom, i priprema za sezonu praznične kupovine.

Svake godine, praznik počinje tako što predsednik pomiluje dve ćurke i spasi ih da ne postanu nečija večera za Dan zahvalnosti. Tradiciju je započeo Heri Truman 1947.

"Moj zadatak je da kao predsednik pomilujem Mej i Flauer, koje će uskoro biti prebačene u Dizni Vorld (Disney World), gde će služiti kao počasni maršali za paradu za Dan zahvalnosti. Nadam se da im slava neće udariti u glavu", rekao je prošle godine, sada već odlazeći predsednik Džordž Buš.

Imena poslednjih pomilovanih ćurki Mej i Flauer simbolizovala su brod, koji je pre skoro 400 godina isplovio za Ameriku iz Plimuta u Engleskoj. A u jesen 1621. doseljenici iz Plimuta slavili su obilnu žetvu sa lokalnim Indijancima.

Od 17. veka do danas, Dan zahvalnosti se pretvorio u praznik koji se u SAD obeležava ekstravagantnim paradama, gozbom i otvaranjem božićne sezone kupovine. Parada robne kuće Macy's u Njujorku jedna je od tradicionalnih svečanosti kojima se svake godine obeležava Dan zahvalnosti. Očekuje se da će ove godine paradi prisustvovati oko dva i po miliona ljudi, dok će 44 miliona pratiti događaj putem TV prijemnika u svojim domovima.

Parada služi kao podsetnik da je praznična sezona u punom jeku. U petak, dan posle praznika, mnogi Amerikanci će ustati rano kako bi iskoristili velike popuste u prodavnicama širom zemlje. Prošle godine, prema procenama Nacionalnog udruženja prodavaca više od 60 miliona ljudi je na taj dan išlo u kupovinu.

XS
SM
MD
LG