Linkovi

Širom sveta briga za budućnost američke autoindustrije


Američki proizvođači automobila našli su se na ivici opstanka. Kreditno tržište je u kontrakciji, a prodaja automobila i kamioneta ide sve teže. Istovremeno, Kongres je odložio donošenje odluke o dodeljivanju tražene pomoći tom sektoru industrije, u visini od 25 milijardi dolara. Neki ekonomisti, privrednici i političari upozoravaju da bi propust da se nešto učini mogao da ima katastrofalne posledice, ne samo za američku autoindustriju već i za proizvođače vozila svuda u svetu. Šta analitičari kažu o tome šta bi se moglo dogoditi ako Dženeral motors, Krajsler i Ford propadnu.

Zabrinutost za budućnost autoindustrije u Americi neprestano raste. Međutim, analitičar Kent Hjuz, iz vašingtonskog Centra Vudro Vilson, kaže da bi i druge zemlje trebalo da strahuju od moguće propasti neke od tri najveće američke kompanije za proizvodnju automobila.

"Lanac dobavljača za takozvanu ’veliku trojicu’ u Detroitu proteže se preko celog sveta. Proizvođači delova, proizvođači plastike, boja i lakova – svi bi bili duboko poremećeni", kaže Hjuz.

Američki Centar za istraživanja o autoindustriji upozorio je da bi propast jednog člana "velike trojke" koštala američku privredu milijarde dolara. Hjuz ističe da bi se to osetilo daleko van Detroita.

"Talas bi zahvatio čitavu zemlju, male i velike zajednice u mnogim državama. To bi za uzvrat smanjilo potražnju za uvoznom robom, što bi pogodilo privrede tih zemalja", naglašava Hjuz.

Loše stanje američke autoindustrije već se odrazilo na jednu od najvećih svetskih hemijskih kompanija, nemački BASF, koji je najavio privremeno zatvaranje 80 postrojenja, sa oko 20 hiljada radnika. Džesi Toprak, koji radi za internet sajt Edmunds.com, koji prati dešavanja u autoindustriji, kaže da bi talas mogao da zahvati i kompanije koje nisu direktno vezane za tu privrednu granu.

"Na primer, zaštitne naočari ili rukavice koje nose radnici na proizvodnoj liniji. Te stvari nisu automobilski delovi, ali su neophodne za njihovu proizvodnju. Možete da zamislite koliko je takvih proizvoda potrebno u fabrikama 'velike trojke' širom sveta", kaže Toprak.

Međutim, Toprak dodaje da nevolje američkih proizvođača automobila možda nisu tako loše vesti za njihovu konkurenciju.

"Dobra vest je to što, kad god konkurencija trpi, vaša kompanija ima priliku za dublji prodor na tržište i sopstveni rast. A loša vest je da niko nije imun na slabo tržište", upozorava Toprak.

Sve ove nedaće vrše ogroman pritisak na političare, ne samo u Americi već i u Evropi i Aziji, da nekako pomognu svojim autoindustrijama. Predstavnik Dženeral motorsa, Tom Vilkinson, kaže da bi novčana pomoć proizvođačima automobila mogla da se isplati kada se ekonomija bude oporavila.

"U Rusiji, Brazilu ili Kini, kada ljudi stignu do određenog nivoa ličnih primanja, obično žele da kupe automobil", ističe Vilkinson.

Analitičari se slažu sa tim gledištem, ali upozoravaju da je u svetu sve veći broj potencijalnih kupaca koji sa zebnjom gledaju na varljivo tržište nafte, na kome cene takoreći preko noći mogu da skoče do neviđenog nivoa. Zbog toga, kažu oni, tržište nestrpljivo očekuje da mu proizvođači ponude vozila sa štedljivijim i ekološki čistijim motorima.

XS
SM
MD
LG