Linkovi

Američko-ruski odnosi pod administracijom Baraka Obame


Kada novoizabrani predsednik Barak Obama bude 20. januara položio zakletvu, odmah će se suočiti sa nizom domaćih i međunarodnih problema, uključujući pitanje kakav stav da zauzme prema Rusiji. Nekolicina poznavalaca američko-ruskih odnosa, govore o tome za Glas Amerike, posebno o osetljivom pitanju planirane izgradnje američkog raketnog štita u Istočnoj Evropi.

Većina analitičara slaže se da odnosi SAD i Rusije nisu dobri. Maršal Goldman, sa Univerziteta Harvard, kaže da obe strane dele krivicu za to.

"Sjedinjene Države su pod Džordžom Bušom sprovodile politiku koju Rusi smatraju unilateralnim nastojanjem da se potkopa položaj Rusije u svetskom političkom sistemu. Istovremeno, i Rusi su učinili neke stvari koje su uznemirile Amerikance, posebno rat u Gruziji", kaže on.

Goldman kaže da je poslednjih godina ekonomski status Rusije rastao zahvaljujući visokim cenama energenata i da Moskva želi da ponovo zauzme svoje mesto jedne od supersila.

"Kada je počela da traži važniju ulogu na svetskoj sceni, stekavši mogućnost da se glasnije čuje, to je neminovno značilo da će se sukobiti sa Sjedinjenim Državama, koje su u međuvremenu ispunile to prazno mesto. Dakle, dve zemlje su počele da se međusobno sudaraju i mislim da smo i dalje u toj situaciji", dodaje Goldman.

Prema mišljenju eksperata, odnosi Vašingtona i Moskve pali su na vrlo nizak nivo u avgustu, posle petodnevnog rata između Rusije i Gruzije. Sjedinjene Države su snažno kritikovale masovni ruski upad u Gruziju, posle pokušaja Tbilisija da zauzme glavni grad svoje secesionističke oblasti Južne Osetije. Buš je upozorio Moskvu da bahato ponašanje i zastrašivanje nisu prihvatljive vrste spoljne politike u 21. veku.

Međutim, analitičari kažu da je, uprkos tome, najveći problem u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država planirana izgradnja američkog antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj republici, iako Vašington tvrdi da mu je ta vrsta odbrane potrebna za zaštitu od zemalja kao što je Iran, i da nije uperena protiv Rusije. Robert Legvold, sa Univerziteta Kolumbija, objašnjava zašto se Moskva snažno protivi tom planu:

"Zato jer ne veruje da je glavna motivacija Amerike odbrana od mogućih iranskih raketa, iako je jasno da planirana baterija nije dovoljno velika da ugrozi ruske nuklearne sposobnosti. Rusi veruju da je reč o delu sistema raketne odbrane koji Vašington namerava da izradi na svome tlu i drugde – u Istočnoj Aziji, možda na Tajvanu i još negde u Evropi. Da je to deo većeg štita, koji će na kraju biti okrenut ka Rusiji ili bar imati značajne implikacije za Rusiju", kaže Legvold.

Koliko je to pitanje važno za Rusiju videlo se samo nekoliko sati pošto je Barak Obama pobedio na izborima. U govoru o stanju nacije, održanom u Moskvi, ruski predsednik Dmitri Medvedev zapretio je postavljanjem vrlo preciznih, kratkometnih raketa u Kalinjingradu – ruskoj enklavi na Baltiku, smeštenoj između Poljske i Litvanije, dve članice NATO-a. Mnogi analitičari, uključujući Džejsona Lajla, sa Univerziteta Prinston, kaže da je to bio izazov upućen direktno novoizabranom američkom predsedniku.

"Ovo je posebno interesantno ako uporedite sa Sovjetima. Sovjeti bi bar sačekali da novoizabrani predsednik preuzme funkciju, pa tek onda uputili izazov, možda čak šest meseci kasnije. Ovoga puta nije prošlo ni šest sati! Mislim da Medvedev pokušava da nametne Rusiju kao jedno od najvažnijih pitanja spoljne politike. Ona nije mnogo pominjana tokom predizborne kampanje. Irak i Avganistan su joj preoteli taj status. Mislim da Medvedev ne želi da izazove krizu već da pokušava da pošalje signal koji kaže: 'Hej, mi smo ovde i zaslužujemo pažnju jer ima nerešenih pitanja sa nama'. On pokušava da dovede Rusiju na isti nivo sa Sjedinjenim Državama", kaže Lajal.

Vilijam Drozdijak, stručnjak za Evropu i predsednik Američkog saveta za Nemačku, smatra da je, sa diplomatske tačke gledišta, Medvedev uputio svoju poruku u lošem trenutku.

"Nije u interesu Rusije da sateruje Obamu u ćošak. Svaki novi američki predsednik, republikanac ili demokrata, koji zaključi da mu ruski predsednik opipava puls, osetiće potrebu da uzvrati istom merom. Ako se Medvedev nadao pomiriljivom reagovanju iz Vašingtona on ga neće dobiti, jer nijedan predsednik, pogotovu na samom početku administracije, ne želi da ostavi utisak da je slabić", kaže Drozdijak.

Novoizabrani predsednik Obama nije reagovao na izjavu predsednika Medvedeva. Njegovi savetnici kažu da Obama podržava izgradnju raketnog štita, ali samo ako se dokaže da bi takav štit bio efikasan. Isti savetnici kažu da Obama želi da sarađuje sa Rusijom na smanjenju broja nuklearnih oružja i da mu je krajnji cilj svet oslobođen nuklearnog naoružanja. Tokom nedavno održanog svetskog ekonomskog samita, u Vašingtonu, Medvedev je davao pomirljivije izjave i izneo nadu da će se američko-ruski odnosi popraviti tokom Obamine administracije. međutim, nije ublažio svoj stav prema američkom antiraketnom štitu.

XS
SM
MD
LG