Linkovi

Obama i Karzai o unapredjenju bezbednosti u Avganistanu


Avganistanski predsednik Hamid Karzai izjavio je da je sa novoizabranim američkim predsednikom Barakom Obamom razgovarao o naporima da se iduće godine unapredi bezbednost u Avganistanu. Bio je to prvi razgovor dvojice lidera od Obamine pobede na predsedničkim izborima.

U saopštenju iz kabineta predsednika Karzaija navodi se da je Barak Obama obećao da će pojačati američke napore uložene u borbu protiv terorizma i poboljšanje bezbednosti u tom regionu. Obama se odavno zalaže za povećanje broja američkih vojnika u Avganistanu, premeštanjem dela vojnih jedinica iz Iraka.


Najviši komandant SAD i NATO u Avganistanu, general Dejvid Mekirnan, izjavio je prošle nedelje da trenutno nema dovoljno vojnika da bi održavao bezbednost u delovima zemlje. On je pozvao Obamu da ubrza rasporedjivanje čak 20.000 dodatnih vojnika, kada stupi na dužnost. Prva nova američka brigada, koja broji izmedju tri i po i četiri hiljade vojnika, trebalo bi da stigne u Avganistan u januaru. Portparol američke vojske, pukovnik Greg Džulijan, kaže da će te snage biti upućene u istočni Avganistan, gde je ove godine pojačan broj napada Talibana.

„Oni će doći na područje koje trenutno nije pokriveno. Nemamo dovoljno vojnika da pokrijemo čitav istočni deo, tako da će oni biti podeljeni i rasporedjeni po predelima u kojima trenutno nema naših vojnika“, izjavio je Džulijan.


Surova avganistanska zima obično dovodi do zatišja u borbama ali američke i NATO snage planiraju da narednih meseci održavaju pritisak na talibanske borce. Komandanti kažu da ponavljaju obuku svih avganistanskih pograničnih policajaca i grade 165 novih punktova duž takozvane linije Durand, koja služi kao de-facto granica.


Portparol NATO-a, general-major Ričard Blančet kaže da se takodje unapredjuje saradnja sa pakistanskim vojnicima, preko zajedničke misije nazvane „Operacije Lavlje srce“, čija su meta ekstremisti u avganistanskoj pokrajini Kunar i pakistanskom plemenskom regionu Badžaur.

„U toj operaciji, pakistanski vojnici u Pakistanu, i avganistanski i vojnici medjunarodnih bezbednosnih snaga za podršku Avganistanu (ISAF) koordinišu operacije duž granice, kako bi izvršili pritisak na pobunjenike koji pokušavaju da udju u Badžaur, ili izadju iz njega“, istakao je Blančet.

Za vreme predsedničke kampanje, novoizabrani američki predsednik Obama kritikovao je vladu predsednika Karzaija, navodeći da bi trebalo da vrednije radi i rešava probleme korupcije i rasprostranjene trgovine opijumom. Posle Obamine pobede, Karzai je i sam imao energičnu poruku za novog predsednika, zahtevajući da zaustavi pogibije avganistanskih civila u američkim vojnim operacijama, i koncentriše se na vojna uporišta izvan Avganistana. U saopštenju iz kabineta predsednika Karzaija ne navodi se da li su dvojica lidera razmotrila uzajamne kritike.

XS
SM
MD
LG