Linkovi

Vujačić: Povratak u SAD korak ka poboljšanju odnosa


Ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić za "Glas Amerike" govori o svom povratku u Vašington, očekivanjima Srbije od nove administracije Baraka Obame i mogućeg uticaja srpske dijaspore na novu administraciju.

Vujačić: Moj povratak u Vašington je prvi korak u pravcu pokušaja poboljšanja odnosa posle jednostranog priznavanja nezavisnosti Kosova od strane SAD. To je znak da naša vlada želi da vrati odnose sa SAD na ambasadorski nivo i to je pozdravljeno ovde i to je u suštini razlog mog povratka; naravno da preuzmem posao i da nastavimo dalje sa ovom administracijom i da počnemo sa novom, ali suština je da se vrati ambasadorski nivo reprezentacije.

Glas Amerike: Šta vlada Srbije očekuje od nove administracije Baraka Obame u oblasti spoljne politike?

Vujačić: Vlada Srbije ima slična očekivanja kao i ostali svet, a to je da će verovatno biti više naglaska na multilateralizmu, više na nekom dogovoru, i sa jednom drugom evropskom strategijom. To je ono što očekuje vlada Srbije, a mislim da to očekuje i većina drugih zemalja, naročito evropskih, a naravno i ostali svet ima nešto što priželjkuje od nove administracije.

Glas Amerike: Kakav će, po Vašem mišljenju, biti stav Vašingtona prema Kosovu?

Vujačić: Mi pokušavamo da se sa Vašingtonom dogovorimo, i sa idućom I sa sadašnjom administracijom, da pomogne u rasporedu Euleksa, da podrži dogovor izmedju Beograda i UN , i trenutno se na tome radi i to je naš glavni zadatak u ovom momentu. Naravno, SAD su priznale Kosovo i teško je povrerovati da će one revidirati tu odluku, ali nadamo se boljem razumevanju naših napora da zajedno sa Evropljanima i sa misijom Euleksa postignemo jedan kompromis kako bi stanovništvo naše na Kosovu, mislim pre svega na srpsko stanovništvo, dobilo adekvatne i bolje uslove za život kako bi se osećali sigurnijim. Kosovo će dugo vremena biti na dnevnom redu i ono je sada na Medjunarodnom sudu pravde i nadam se povoljnom ishodu kada bi ponovo mogli da na dublji način govorimo o tom pitanju.

Glas Amerike: Kako bi ste definisali ulogu i podršku Rusije u pogledu Kosova?

Vujačić: Mislimo da je Rusija principijelno podržala naš stav o teritorijalnom integritetu i suverenitetu u UN i u tom smislu mi smo, naravno , zahvalni Rusiji za takav stav koji je identičan našem. To ne znači da mi imamo iste stavove o svim pitanjima, ali svakako ruski doprinos je tu veliki.

Glas Amerike:
Na osnovu vašeg ličnog uvida, da li bi Obamin spoljnopolitički savetnički tim mogao da ima dispoprporcionalan uticaj na predsednika Obamu, u svetlu njegovog nedovoljnog iskustva u toj oblasti i sastava tog tima?

Vujačić: Prvo ćemo videti ko će biti u tom timu. Neka imena se javljaju. Nije moje, niti naše vlade da komentarišemo kakav će taj tim da bude, ali mislimo, i ja imam osećaj, i to je možda moje lično mišljenje, da će predsednik dati ličan pečat toj politici. To ne znači da on može da se bavi detaljima i ne znači da će se baviti konkretno nekim zemljama, kao što je naša, ali sigurno znači da će dati jednu opštu filozofiju i smer i da će u važnim pitanjima za Ameriku, u spoljnim odnosima, on voditi glavnu reč.

Glas Amerike:
Kakav uticaj bi mogla da ima srpska dijaspora na Obaminu administraciju?

Vujačić: Srpska dijaspora bi mogla da ima uticaja na Obaminu administraciju, kao što je na neki način imala na Bušovu administraciju, naravno koliko je mogla, u granicama njenih mogućnosti. Pre svega mislim zbog toga što je Obama iz dražave Ilinois i što ima iskustva sa etničkim zajednicama, medju kojima je i srpska, i što dolazi iz države u kojoj je guverner srpskog porekla. Mislim da će u tom smislu imati nekakav uticaj pošto je država Ilinois važna država, a on sam je imao prilike da se uveri u multietničnost u gradu Čikagu gde Srbi čine značajan deo multietničkog miljea.

XS
SM
MD
LG