Linkovi

Demokrate uvećale prednost u Senatu zahvaljujući pobedi na Aljasci


Republikanski senator Ted Stivens, koji je prošlog meseca osuđen za korupciju, nije uspeo da osvoji novi mandat – čime se prednost demokrastke stranke u američkom Senatu povećala.

Rezultati trke na Aljasci, održane 4. novembra ukazuju da Stivens zaostaje za demokratom Markom Begićem oko 3.700 glasova. Izborni funkcioneri navode da treba prebrojati još samo 2.500 glasova Amerikanaca koji žive u inostranstvu, čime je Begićevo vođstvo nedostižno. Stivens, koji je u utorak napunio 85 godina, osuđen je zato što je lagao o poklonima koje je primio od prijatelja, bivšeg direktora naftne kompanije. On je na položaju u Kongresu od 1968.godine, što ga čini republikancem sa najdužim mandatom u istoriji Senata.

Stivensovim porazom, demokrate sada kontrolišu 58 mesta u Senatu (računajući dva nezavisna kandidata, koji uglavnom glasaju sa demokratama). To znači da demokratskoj stranci nedostaju dva mesta za većinu od 60 senatora, koja je potrebna da se republikanci spreče u nastojanju da blokiraju iznošenje zakona na finalno glasanje (proces poznat kao filibaster). Još dve senatske trke još nisu završene – u Minesoti, gde novo prebrojavanje glasova počinje danas, i Džordžiji, gde će početkom decembra biti održan drugi krug, pošto nijedan od kandidata nije dobio preko 50 odsto glasova, koliko je neophodno za pobedu.

XS
SM
MD
LG