Linkovi

Bela kuća: Uvrede al-Kaide na račun Obame vredne prezira i patetične


Bela kuća je saopštila da je poruka Al-kaide kojom se na rasnoj osnovi vređa novoizabrani predsednik Barak Obama, vredna prezira i patetična.

Portparolka Dejna Perino je izjavila da prvo reagovanje te terorističke organizacije na izbor novog američkog predsednika, podseća s kakvom vrstom ljudi Sjedinjene Države imaju posla. U zvučnoj poruci postavljenoj na jednu ekstremističku veb stranicu, glas koji – kako je zaključeno – pripada drugom po rangu vođi Al-kaide, Ajmanu al-Zavahriju, opisuje Obamu na arapskom jeziku kao kućnog roba. U prevodu poruke na engleski jezik, koristi se fraza kućni crnac, koja se upotrebljava za crnce koje su belci prisvojili. Zavahri upućuje uvrede i drugim istaknutim Afroamerikancima, kao što su državni sekretar Kondoliza Rajs i njen prethodnik na toj poziciji Kolin Pauel. Obamin tim za prenos vlasti još nije reagovao.

Lični napadi takođe obuhvataju prekore koji se upućuju Obami zbog toga što je okrenuo leđa očevim muslimanskim korenima. U poruci se ističe i da podrška koju Obama pruža Izraelu pokazuje njegovo neprijateljstvo prema islamu. Zavahri takođe naglašava da je Obamin plan da poveća američko vojno prisustvo u Avganistanu – osuđen na propast. Obama je naime rekao da će pažnju američke vojske usredsrediti na avganistanske pobunjenike i borbu protiv Al-kaide. Zavahri kaže da bi Obama trebalo da bude oprezan, jer su "avganistanski psi utvrdili da je meso američkih vojnika veoma ukusno, tako da bi trebalo da im pošalje još hiljade i hiljade vojnika".

XS
SM
MD
LG