Linkovi

Henri Polson protiv plana za pomoć automobilskoj industriji


Američki sekretar za finansije Henri Polson izjavio je da se protivi planu demokrata da se deo paketa za spasavanje finansijskog sektora od 700 milijardi dolara upotrebi za pomoć automobilskoj industriji i kućevlasnicima.

Polson je to izjavio na pretresu u Kongresu tokom kojeg je insistirao da pomenuti plan ostane fokusiran na stabilizaciju finansijskog sistema putem otkupljivanja akcija u bankama zapalim u teškoće. Polson je to rekao samo nekoliko sati pre drugog kongresnog pretresa na kojem su direktori vodećih automobilskih kompanija zatražili pomoć od zakonodavaca.

Demokrate u Kongresu podržavaju predlog da se 25 milijardi dolara iz plana za spasavanje ekonomskog sektora upotrebi za pomoć proizvodjačima automobila. Bušova administracija, medjutim, smatra da automobilska industrija treba da se reorganizuje koristeći samo prethodno odobreni zajam sekretarijata za energetiku.

Svrha tog zajma je da se autmobilska industrija preorijentiše na proizvodnju ekonomičnijih vozila koja će štedeti gorivo.

Evropski lideri pažljivo prate reagovanje američke vlade na probleme automobilske industrije. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da želi da bude sigurna da pomoć američkoj automobilskoj industriji neće dovesti evropske proizvodjače automobila u nepovoljan položaj. Merkel je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem, u Trstu. Evropski proizvodjači automobila takodje traže pomoć svojih vlada, a francuska kompanija Pežo, druga najveća u Evropi, upozorila je da je i svetska automobilska industrija u opasnosti od kolapsa.

Istovremeno, francuski predsednik Nikola Sarkozi založio se za snažniji medjunarodni odgovor na finansijsku krizu i nagovestio da će Francuska u januaru biti domaćin svetskim liderima koji bi trebalo da, kako je rekao, pokažu da mogu da ponude i konkretna rešenja. Na samitu Grupe 20 u Vašingtonu, proteklog vikenda, lideri su se saglasili samo o principima potrebnim da bi se sprečilo dalje zaoštravanje globalne ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG