Linkovi

Sitigrup ukida još 50 hiljada radnih mesta - Kongres raspravlja o autoindustriji


Usporavanje svetske ekonomije primoralo je Sitigrup, četvrtu po veličini banku u Sjedinjenim Državama da ukine još 50 hiljada radnih mesta širom sveta. Bankarski gigant saopštio je da će otpustiti 14 odsto radne snage kako bi smanjio troškove poslovanja za oko 20 odsto. Sitigrup je već ukinuo više desetina hiljada radnih mesta ranije ove godine.

U medjuvrmenu, britanski premijer Gordon Braun danas je još jednom naglasio kako je očigledno da je trenutno usporavanje ekonomije globalni problem koji zahteva globalna rešenja. Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Londonu, sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, Braun je izložio glavne tačke plana za oporavak svetske ekonomije o kome se razgovaralo na samitu Grupe 20 u Vašingtonu. Britanski premijer je rekao da je sa šefom Evropske komisije razgovarao o tome kako da se sprovedu zaključci usvojeni u Vašingtonu, pomenuvši posebno rokove za reforme finansijskog sistema, obnavljanje medjunarodnih finansijskih institucija, hitno okončanje pregovora o svetskoj trgovini i potrebu za usvajanje globalnih stimulativnih mera.

Istovremeno, američki zakonodavci nastavili su u ponedeljak rad posle izborne pauze. Očekuje se da će zakonodavci razmatrati vanrednu pomoć američkoj automobilskoj industriji. Demokratrski lideri u Kongresu zalažu se za dodatni paket pomoći od 25 milijardi dolara za tri vodeće automobilske kompanije - Dženeral Motors, Ford i Krajsler. Medjutim, portparol Bele kuće Dejna Perino izjavila je da se predsednik Buš protivi tom predlogu i da smatra da bi proizvodjači automobila trebalo da se reorganizuju, koristeći ranije odobreni zajam Sekretarijata za energetiku, takodje u iznosu od 25 milijardi dolara. Svrha zajma je da se automobilske kompanije preorijentišu na proizvodnju ekonomičnijih vozila koja će štedeti gorivo. Čelnici automobilske industrije svedočiće u Kongresu u utorak, a očekuje se da će zakonodavciu glasati o novom paketu pomoći u sredu.

XS
SM
MD
LG