Linkovi

Peking i posle OI nastavlja stazom zaštite životne sredine


Tokom letošnjih Olimpijskih igara u Pekingu, sportisti i posetioci su posmatrali kako će Kina da reši probleme sa zagađenjem i organizuje bezbedno nadmetanje u jednom od najzagađenijih gradova na svetu. Zahvaljujući različitim merama koje su preduzete, dobijen je najkvalitetniji vazduh u protekloj deceniji. Igre su završene i postavlja se pitanje da li će takav vazduh postati olimpijsko nasleđe, zajedno sa kineskom rekordnom žetvom medalja?

Peking je pre Olimpijskih igara bio ozloglašen po zagađenju, sa čađavom izmaglicom koja je neprekidno lebdela nad gradom. Ali kada su Igre otvorene, turisti su se fotografisali ispred Nacionalnog stadiona i osmehivali ispod plavog neba bez ijednog oblačka.

Da bi postigli taj kvalitet razglednica, organizatori Igara su zatvorili teške industrijske objekte i prepolovili broj od tri miliona vozila na gradskim saobraćajnicama. Kalid Malik, direktor Programa za razvoj Ujedinjenih nacija, kaže da su Olimpijske igre doprinela važnim promenama u prestonici.

"Pekinške vlasti su vrlo jasno rekle da je sve to početak, a ne kraj".

Sportisti su otišli, ali gradska vlast i dalje ne ukida propis o smanjenju saobraćaja. Prema njemu, vlasnici automobila su obavezni da se u šestomesečnom probnom periodu jednom nedeljno odreknu svojih vozila.

Ulicama kruži flotila autobusa javnog prevoza koji koriste prirodni gas. Cena javnog prevoza je smanjena za 60 odsto, da bi se podstaklo korišćenje. U prestonici su otvorene i nove linije podzemne železnice. Stanovnici Pekinga su tokom Olimpijade uživali u najčistijem vazduhu u protekloj deceniji. Svi se nadaju da će zeleni, čisti grad, postati baština Olimpijade.

"Tokom Olimpijade je izgledalo da je svaki dan bilo vedro, ali svega nekoliko meseci posle Igara, loše vreme se vratilo. Nadam se da će vlasti moći nešto da učine i vrate lepo vreme", kaže stanovnica Pekinga, Ana Vang.

Kina se industrijalizuje brže od mnogih zemalja i postala je jedan od najvećih zagađivača na svetu. Zelene organizacije se nadaju da će briga koju Peking poklanja životnoj sredini postati uzor za ostatak zemlje. Lo Ze Ping vodi kampanju organizacije za zaštitu životne sredine "Grinpis" u Kini.

"Grinpis se nada da sve ove mere i tehnologija neće biti ograničene samo na Peking, nego da će posle 2008. biti primenjene i u drugim kineskim gradovima", ističe Ping.

Tome se nadaju i zdravstveni stručnjaci u Kini. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Kini pre vremena samo od zagađenja svake godine umre 600 hiljada ljudi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG