Linkovi

Vašington: Vođe Grupe 20 za zajedničku akciju u prevazilaženju krize


Američki predsednik Džordž Buš je izjavio da su svetski lideri - okupljeni na samitu posvećenom globalnoj finansijskoj krizi u Vašingtonu - potvrdili važnost otvorenih tržišta i slobodne trgovine.Američki predsednik, u govoru na otvaranju samita Grupe 20, rekao je da je određeni napredak postignut i na sinoćnjoj nezvaničnoj radnoj večeri, ali je naglasio da još mnogo toga mora da se uradi. Na samitu učestvuju lideri industrijski najrazvijenijih država na svetu i novih moćnih ekonomija, koji treba da pripreme globalno rešenje finansijskog meteža. Predsednik Buš je pre samita upozorio da bi suvišna regulacija mogla da ugrozi sistem slobodnog tržišta. Evropski lideri, među kojima je i britanski premijer Gordon Braun, zalažu se za veću regulaciju. Braun je jutros izjavio da su razgovori teški, ali da je postignut određeni napredak. Britanski premijer je medjutim naglasio da ne očekuje da će u Vašingtonu biti postignut konačan dogovor o detaljima reformi koje treba sprovesti.

Japan je u međuvremenu ponudio Međunarodnom monetarnom fondu pozajmicu u iznosu od stotinu milijardi dolara - da bi se pomoglo zemljama koje su teško pogođene globalnom finansijskom krizom. Premijer Taro Aso je to saopštio pre nego što se pridružio svetskim liderima u Vašingtonu. Japan raspolaže sa gotovo hiljadu milijardi dolara deviznih rezervi, iz kojih može da izdvoji sredstva za pomoć MMF-u. Međunarodni monetarni fond je proteklih dana već odobrio hitne pozajmice Islandu, Mađarskoj i Ukrajini - u iznosu od preko 30 milijardi dolara. Taro Aso se takođe založio za reformu upravne strukture Međunarodnog monetarnog fonda - da bi ta institucija bolje odslikala značaj moćnih ekonomija u razvoju.

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama je zatražio od Kongresa da brzo počne da sprovodi plan za ublažavanje finansijske krize i pomoć ugroženim porodicama. Ukoliko Kongres odmah ne usvoji plan ekonomskog spasa, Obama je danas rekao da će mu to biti prva naredba kada stupi na dužnost. On je istakao da bi ekonomski paket trebalo da stvori nova radna mesta, umanji finanijski pritisak na porodice i oživi ekonomiju. Obama je izrazio optimizam da će zahvaljujući novoj politivi i duhu služenja i žrtvovanja, zemlja uspeti da se izvuče iz ekonomskog meteža. On je odao priznanje svetskim liderima koji su došli u Vašington da potraže rešenje za krizu koja, kako je rekao, zahteva usaglašeni globalni odgovor.

XS
SM
MD
LG