Linkovi

Svetski lideri se pripremaju za samit Grupe 20 u Vašingtonu


Grupa od 20 lidera vodećih industrijski razvijenih zemalja i velikih zemalja u razvoju, sastaće se narednog vikenda u Vašingtonu radi razgovora o merama za ponovno uspostavljanje globalne finansijske stabilnosti. Evropa je preuzela vođstvo u zalaganju za taj samit i iznalaženju rešenja za globalnu ekonomsku krizu, a nastojanja predvode lideri Velike Britanije i Francuske.

Kada je ekonomska kriza pogodila Evropu, dve moćne političke ličnosti istakle su se u nastojanjima da se ti udarci ublaže – britanski premijer Gordon Braun i francuski predsednik Nikola Sarkozi. Predsednik Francuske, koja trenutno predsedava Evropskom unijom odmah se založio za transatlantsko rešenje krize:

"Evropa želi da saradjuje sa Sjedinjenim Državama kao što čine saveznici, prijatelji i partneri, koji dele ista ubedjenja i iste vrednosti, i koji moraju da izadju u susret tom izazovu", poručio je Sarkozi.

Premijer Braun ima iskustvo u ekonomiji, jer je 10 godina bio britanski ministar za finansije u vladi Tonija Blera, tokom kojih je izgradio reputaciju kompetentnog i mudrog državnika. Ovog oktobra on je hvaljen i kod kuće i u inostranstvu zbog paketa zajmova i garancija, u vrednosti od blizu 700 milijardi dolara, za spasavanje britanskih banaka. Ta finansijska pomoć je postala međunarodni obrazac za bavljenje kreditnom krizom. Kombinacija Braun-Sarkozi postala je impresivni duet, kaže poslanik u britanskom parlamentu, Denis Mekšejn.

"U ovom kriznom momentu pojavila su se dvojica lidera, Braun i Sarkozi, sa suprotnih strana političkog spektra, ali ni jedan od njih neće imati koristi ukoliko se Britanija, Francuska, Evropa ili Amerika, što je moguće brže i pametnije, ne izvuku iz ove krize", kaže Mekšejn.

Sarkozi insistirao da se održi sastanak evro-zone

Sarkozi je bio taj koji je insistirao na održavanju sastanka lidera 15 zemalja evro-zone plus Britanije kako bi se pronašlo rešenje za krizu. Lideri su se složili da slede Braunov plan za izbavljenje. Francuski lider je ponovo bio taj koji je apelovao na predsednika Džordža Buša da sazove samit svetskih sila, 15. novembra, u Vašingtonu. Naredni izazov za Brauna i Sarkozija biće nagovaranje Sjedinjenih Država da preuzmu rukovodeću ulogu u procesu oporavka globalne ekonomije.

Ostaju pitanja o Polsonovom planu

Ekonomista Albreht Ritšl, sa ugledne Londonske ekonomske škole, kaže da Vašington mora da učini više od pukog oslanjanja na plan američkog sekretara za finansije Henrija Polsona.

"Sjedinjene Države su pokazale – ne želim da kažem nedostatak rukovodeće uloge - ali su signali iz Vašingtona bili pomalo mešoviti. Nije bilo sasvim jasno šta je tačno Polsonov plan značio i moj je utisak da mali broj ljudi u Vašingtonu i Njujorku zaista zna šta je zapravo Polsonov plan. Dakle, nesumnjivo postoji potreba da se ti planovi i ideje ispune sadržajem", kaže Ritšl.

Predstojeći sastanak Grupe 20 biće usredsređen na mere, poput finansijskih regulativa, sa ciljem da se ponovo uspostavi globalna ekonomska stabilnost. Međutim, analitičari navode da Evropa sa nestrpljenjem iščekuje promenu američke administracije. Oni se nadaju da će novoizabrani predsednik Barak Obama biti u stanju da obnovi zdravlje američke ekonomije, što će, sa svoje strane, pomoći da se i evropska ekonomija vrati na pravi put.

XS
SM
MD
LG