Linkovi

Henri Polson, izvestio o napretku i problemima plana za izbavljenje ekonomije 


Američki sekretar za finansije, Henri Polson, izjavio je da vidi znake poboljšanja globalne ekonomije pošto su mnoge zemlje preduzele korake za stabilizaciju u nevolje zapalog finansijskog sektora. Međutim, u upravo završenom govoru ovde u Vašingtonu, Polson je rekao da je ekonomija i dalje „slabašna“. On je takođe ukazao da vašingtonski plan za spasavanje finansijskih tržišta u vrednosti od 700 milijardi dolara prebacuje fokus sa kupovine propalih investicija, na kupovinu hartija od vrednosti banaka na rubu propasti.

Sekretar za finansije je takođe rekao da je bankarska industrija imala koristi od vladine pomoći i dodao da regulatori vrše pritisak na banke da obnove praksu pružanja zajmova kreditno sposobnima. Usporeno kreditno tržište je ključni pokretač ekonomske krize.

Ranije je predsednik Banke Engleske Mervin King preduzeo drugačiji korak u nastojanju da pospeši britansku ekonomiju, rekavši da su zakonodavci spremni da dalje smanje interesne stope. King je to izjavio posle izveštaja da je nezaposlenost u Britaniji dostigla najviši nivo u više godina.

Britanska ackija bi mogla da dovede do veće potrošnje time što će potrošačima omogućiti jefitinije zajmove za kupovinu nekretnina, a kompanijama kupovinu opreme neophodne za proširenje obima biznisa i zapošljavanje novih službenika.

XS
SM
MD
LG