Linkovi

Američke kompanije sve više neguju "interno preduzetništvo"


U Sjedinjenim Državama nastupila su teška ekonomska vremena, ne samo za pojedinačne gradjane, već i kompanije, velike i male. Ponekad, kada je kompanijama potrebno da promene svoj imidž, ili strukturu – traži se nešto što Amerikanci počinju da definišu kao – interno preduzetništvo, odnosno kreativno razmišljanje unutar strukture kompanije.

Od internih preduzetnika očekuje se da dodju do novog proizvoda ili ideje, poput onih koje su omogućile nezavisnim preduzetnicima da patentiraju svoje izume, osnuju kompanije i obogate se. Za interne preduzetnike postoji manji rizik, ali je i nagrada manja, jer profit koji rezultira iz njihovih ideja moraju da dele sa kompanijom koja ih plaća i oslobadja svakodnevnih zadataka kako bi imali vreme za razmišljanje i inovacije.

Klasičan primer, koji se pominje u knjizi Henrija Petroskog iz 1994. godine, “Evolucija korisnih stvari”, je post-it note, blokčić čiji papiri imaju lepljivi vrh, i mogu da se odlepe od bloka, i zalepe za stranicu knjige, zid, ili vrata frižidera. Ovaj jednostavni izum je delo Arta Fraja, koji je radio za veliku kompaniju 3-M u Minesoti. On je takodje pevao u crkvenom horu, i obeležavao je mesto u knjizi sa himnama tako što je savijao stranice. To, naravno, nije odobravao njegov dirigent. Fraj je pokušao da parče papira pričvrsti za vrh stranice koju je želeo da obeleži, ali su papirići stalno ispadali, i nije mogao da nadje traženo mesto. Zato se vratio u svoju laboratoriju i smislio savršeni obeleživač strana – lepljivi blokčić.

Ta ideja donela je veliku zaradu i njemu, i kompaniji 3M. Danas, mnoge kompanije svoje najperspektivnije radnike oslobadjaju svakodnevnih obaveza po nekoliko sati ili dana mesečno, kako bi smišljali slične ideje koje bi mogle da firmi donesu novac. Interno preduzetništvo je, dakle, poslednja moda u Americi u ovom trenutku.


XS
SM
MD
LG