Linkovi

Svet obeležava 90 godina od kraja Prvog svetskog rata, u SAD - Dan veterana


Širom Sjedinjenih Država, Evrope i Australije obeležava se 90. godišnjica okončanja Prvog svetskog rata, dok Amerikanci proslavljaju i Dan vojnih veterana.

Američki predsednik Džordž Buš održao je prigodni govor na spomen-muzeju, nosaču aviona Intrepid, koji je nedavno obnovljen i vraćen u njujoršku luku. U poslednjem govoru na Dan ratnih veterana u svojstvu vrhovnog komandanta, predsednik Buš je naglasio "da mu je žao što više neće biti na čelu tako neverovatne grupe muškaraca i žena koji nose uniforme američke vojske". Predsednik Buš se prisetio priča i sudbina nekih američkih veterana i istakao da Amerikanci imaju moralnu obavezu da podrže svoje ratne veterane.

Prethodno je potpredsednik Dik Čejni položio venac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nadomak vašingtona. Čejni je pohvalio američke vojne napore nazvavši Sjedinjene Države najboljom nadom za one koji pate i žive u strahu širom sveta.

Povodom Dana vojnih veterana novoizabrani predsednik Barak Obama položio je venac u Čikagu. On je u saopštenju pozvao zemlju da se ponovo posveti svetoj dužnosti prema svima koji su služili u ratovima.

U Londonu, trojica poslednjih živih britanskih veterana – svi stariji od stotinu godina - predvodili su svečanost obeležavanja početka primirja potpisanog u 11 sati, 11. dana, 11. meseca 1918. godine.

XS
SM
MD
LG