Linkovi

Barak Obama nastoji da izbegne klasične greške u primopredaji vlasti


Sastanak u Beloj kući između predsednika Džordža Buša i novoizabranog predsednika Baraka Obame, najnoviji je znak da se primopredaja vlasti u SAD, barem za sada, odvija bez problema.

S obzirom na međunarodnu finansijsku krizu i dva rata koja vode, Sjedinjenim Državama je izuzetno važno da se primopredaja vlasti između 43. i 44. predsednika odvija bez trzavica. Međutim, prethodna dva predsednika iz redova Demokratske stranke imala su znatne probleme u tom periodu, uprkos tome što su obojica došla na vlast sa demokratskom većinom u Kongresu. Posle izbora 1992, Bil Klinton je vrlo sporo sastavljao svoj tim i već na početku se zaglibio u politički štetne debate o učešću homoseksualaca u američkim oružanim snagama.

Tranzicioni tim Džimija Kartera bio je spreman ubrzo posle izbora 1976, ali to nije sprečilo trvenja među njegovim saradnicima u Beloj kući i nesuglasice među demokratama u Kongresu. Neki stručnjaci kažu da je tim Baraka Obame izgleda spremniji za hvatanje u koštac sa tranzicijom odmah po njegovom preuzimanju funkcije predsednika. Džon Fortijer je politikolog u vašingtonskom institutu "Ameriken enterprajz".

"Mislim da Obama stvarno ima šansu da to sprovede bolje od prethodna dva demokratska predsednika, Džimija Kartera i Bila Klintona, čiji prvi dani su bili problematični iako su imali većinu u Kongresu", kaže Fortijer.

I Karter i Klinton bili su političari koji nisu potekli iz vašingtonskog establišmenta i obojica su želela da reformišu vladu. Fortijer kaže da će za Obamu možda biti prednost to što je prethodne četiri godine bio senator.

"Barak Obama izgleda pokazuje da shvata potrebu da se ima vašingtonsko iskustvo, koje je stekao kao mlađi senator. Mnogi od naših novijih predsednika došli su iz unutrašnjosti, gajili su prezrivi odnos prema Vašingtonu i dovodili su previše ljudi iz svojih država".

Kao Klinton i Karter, Obama će imati demokratsku većinu u oba doma Kongresa. Demokrate se intenzivno nadaju da će brzo promeniti kurs zemlje, mada će možda morati da ublaže to gledište u prvom periodu svoje administracije. Tom Defrenk je šef vašingtonskog dopisništva lista "Njujork dejli njuz" i dugogodišnji posmatrač američke predsedničke politike.

"Kako čujem, Obamin tim će početi sa predlozima zakona za koje su sigurni da će proći u Kongresu. Nešto što će ujediniti stranku, biti popularno u zemlji, a neće koštati mnogo para", kaže Defrenk.

Obama je pobedio na izborima zahvaljujući u velikoj meri tome što Amerikanci žele nov pristup ekonomiji – najvažnijem pitanju predizborne kampanje. Analitičar Stjuart Rotenberg očekuje da će demokrate u Kongresu sačekati dok novi predsednik ne uobliči svoj ekonomski plan.

"Mislim da će na početku predsednik diktirati redosled poteza i teško mi je da poverujem da bi demokrate mogle da odbace neke od njegovih inicijativa, posebno ako je reč o programima za otvaranje novih radnih mesta, za pokretanje javnih radova ili u oblasti zdravstvenog osiguranja", kaže Rotenberg.

I republikanci nude novoizabranom predsedniku neke savete. Ken Duberstajn, saradnik bivšeg predsednika Ronalda Regana, kaže kako su republikanci, kada je Regan prvi put izabran 1980, podsticali predsednika da odmah po dolasku na vlast pokrene inicijative po nizu domaćih pitanja.

"Regnov odgovor je bio 'ne', najpre ćemo usredsrediti zemlju na najvažniji prioritet. Možda će biti nekih uzgrednih dodataka, ali sve što radimo ticaće se obnove privrede", priseća se Duberstajn.

Jedan od pozitivnih znakova saradnje u početnoj fazi tranzicije je i tekuća saradnja Obaminog tima sa Bušovom Belom kućom. Politikolog Norman Ornstin govorio je o tome u jednom programu "Glasa Amerike".

"Najveća promena je u tome što je predsednik Buš, što će mu zauvek biti pripisano kao pozitivno dostignuće, dan posle izbora naložio svom timu da novoizabranoj administraciji omogući što detaljnije upoznavanje sa pitanjima nacionalne bezbednosti", kaže Norman Ornstin.

Barak Obama će položiti zakletvu 20. januara, kao 44. predsednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG