Linkovi

Đoković već obezbedio polufinale Masters Kupa


Najbolji srpski teniser Novak Đoković prvi se plasirao u polufinale završnog turnira sezone Masters Kupa, koji se igra u Šangaju. U drugom kolu Zlatne grupe Đoković je posle velike borbe i mnogo uspona i padova pobedio Rusa Nikolaja Davidenka – 7:6 (3), 0:6 i 7:5 u meču je trajao dva sata i 19 minuta.

S obzirom na trijumf Huana Martina Del Potra protiv Žo-Vilfreda Conge - 7:6 (4), 7:6 (5) u drugom meču Zlatne grupe, Đoković je obezbedio prolaz u završnicu, bez obzira na rezultat svog poslednjeg meča po grupama, u četvrtak protiv Francuza Conge, koji ima dva poraza. Ukoliko pobedi u tom meču, 21-godišnji Beograđanin osiguraće prvo mesto u grupi, u suprotnom njegov plasman odlučiće duel Davidenko – Del Potro.

Protiv Davidenka, Đoković je loše počeo meč, dozvolio rivalu brejk već u prvom gemu, a onda uzvratio u desetom, kada je Rus servirao za set. Odmah potom Đoković je imao priliku da povede sa 6:5, ali je nije iskoristio, tako da je prvi set morao da osvoji u taj-brejku – posle vođstva od 4:0, Davidenko je stigao na 4:3, a Srbin sa dva asa stigao do tri set lopte, od kojih je iskoristio već prvu,. Tako što je njegov rival napravio dvostruku servis grešku. U drugom setu, na terenu kao da je bio neki drugi teniser – Đoković je osvojio samo devet poena i uz 17 neiznuđenih grešaka poklonio Davidenku izjednačenje. U prva dva gema trećeg seta obojica su propustila po dve brejk lopte, a zatim sigurno držali servis do 11. gema. Davidenko je tada imao gem loptu za 6:5, ali je promašio lagani bekhend volej jer je hteo da poen završi bombastično. Usledile su još dve greške Rusa, i Đoković je sigurno priveo meč kraju na svoj servis.

Posle pobede treći teniser sveta izjavio je da se oseća mnogo "zrelije" nego pre godinu dana 2007, kada je završni turnir okončao sa tri poraza.

"Ovo je veliki uspeh za mene. Prošle godine na Mastersu je bilo mnogo gore, ali sada je drugačije, pošto sam mnogo zreliji, i psihički i fizički", rekao je Đoković, dodajući da je "u drugom setu bio nervozan i nesiguran. "Jednostavno, u drugom setu to nisam bio ja, igrao sam bez želje za pobedom".

Davidenko, kome je ovo četvrto učešće na Mastersu, priznao je da je očekivao da će se Đoković u trećem setu "vratiti" u meč.

"Ne znam šta mu se desilo u drugom setu, ali sam znao da u trećem ne može da ponovi tako lošu igru",
rekao je Davidenko.

Turnir u Šangaju, na kome pored osam najboljih singl igrača učestvuje i osam najboljih dublova, igra se za ukupan nagradni fond od 4.450.000 dolara. Sutra je na programu drugo kolo u Crvenoj grupi, a sastaju se Endi Marej – Žil Simon (obojica imaju po jednu pobedu) i Rože Federer – Endi Rodik (obojica po jedan poraz). Na teren sutra izlazi i najbolji srpski dubl igrač Nenad Zimonjić, koji sa Kanađaninom nestorom igra protiv Šveđanina Jonasa Bjorkmana i Kevina Ulijeta iz Zimbabvea, u drugom kolu Zlatne grupe. Oba para, ostvarila su pobede u prvom kolu.

XS
SM
MD
LG