Linkovi

Bliskoistočni kvartet razmatra napredak pregovora Izraelaca i Palestinaca


Članovi bliskoistočnog kvarteta, koji nastoje da stanu na put izraelsko-palestinskom sukobu, sastali su se u egipatskom letovalištu Šarm El-Šeik. U susretima i diskusijama iza zatvorenih vrata oni su razmenili ocene o tome kakav je napredak postignut u pregovorima.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, kaže da nastoji da iskoristi uticaj svog položaja kako bi se došlo do mira. On dodaje da su svi mehanizmi obezbedjeni, uključujući i rad kvarteta koji čine Evropska unija, Ujedinjene nacije, Rusija i SAD. Generalni sekretar navodi da na konferenciji u Šarm el-Šeiku, ovog vikenda, razmatra nekoliko prepreka koje stoje na putu mirovnog procesa:

"Kvartet je jasno stavio na znanje da podržava pozitivniju strategiju za Gazu. U više navrata sam razgovarao o tom pitanju sa liderima izraelske vlade, premijerom Olmertom i ministarkom inostranih poslova Livni. I danas ću govoriti o tom pitanju , o prekidu blokade puteva i graničnih prelaza, kao I pitanju izraelskih naselja i rušenju kuća. Sve te aktivnosti nisu poželjne za mirovni proces koji je u toku… a sada je izuzetno važno da se stvori atmosfera koja bi bila konstruktivna za mirovni proces", izjavio je Ban Ki Mun.

Specijalni izaslanik kvarteta, bivši britanski premijer Toni Bler, podvukao je da se svi nadaju da će se nova američka administracija, pod vodjstvom Baraka Obame, fokusirati na mirovni proces od prvog dana njegovog mandata, koji počinje 20. Januara 2009.

"Najznačajnija stvar je da nova administracija u SAD počne da se aktivno bavi tim pitanjem od prvog dana i ona to može, znajući da postoje temelji na kojima može da gradi svoju inicijativu. Prvi put, imamo sveobuhvatne političke pregovore, kroz politički process koji je počeo na konferenciji u Anapolisu. Prvi put imamo pravilan plan da se izgrade bezbednosni kapaciteti za Palestince, što je neophodno da bi se formirala palestinska država", istakao je Bler.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs ocenila je da mirovni sporazum neće biti postignut do kraja godine, ali je rekla da će se mirovni pregovori, koji su započeli na konferenciji u Anapolisu, u državi Merilend, prošlog novembra, nastaviti, i na kraju doneti rezultat.”

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov takodje je izrazio nadu da će nova mirovna konferencija, koja treba da bude održana u Moskvi na proleće, nastaviti rad započet u Anapolisu. Izraelska ministarka inostranih poslova, Cipi Livni, kaže da su mirovni pregovori u interesu Izraela i Palestinaca.

"Pregovori nisu usluga koju Izrael ili Palestinci čine medjunarodnoj zajednici, već su oni u interesu oba naroda" – naglasila je Livni.

U medjuvremenu, TV mreža Al Džazira prenela je da je sirijski predsednik Bašar al-Asad optužio Izrael da "nije ozbiljan u pogledu mira" uprkos indirektnim razgovorima Izraela i Sirije, održanim u septembru uz posredovanje Turske.

XS
SM
MD
LG