Linkovi

Novoizabrani američki predsednik ubrzano formira svoju administraciju


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama ubrzano popunjava najvažnija mesta u svojoj administraciji i razvija sopstvenu strategiju za hvatanje u koštac sa ekonomskom krizom. Politički analitičari kažu da je prelaz na novu administraciju posebno značajan zbog toga što je zemlja, pored ekonomske krize, angažovana u dva rata – u Iraku i Avganistanu.

Obraćajući se novinarima, posle jučerašnjeg sastanka sa svojim timom ekonomskih savetnika, Obama je jasno predočio šta će biti najviši prioritet njegove administracije.

„Čim postanem predsednik, suočiću se direktno sa ovom ekonomskom krizom tako što ću preduzeti sve neophodne mere za ublažavanje kreditne krize, za pomoć radnim porodicama i za obnovu rasta i napretka," rekao je Obama.

Ali Obama je posebno podvukao da Sjedinjene Države u svakom trenutku imaju samo jednog predsednika i da će Bušova administracija upravljati zemljom sve do 20. januara, kada će on položiti zakletvu. Međutim, Obama je nagovestio da želi da što pre sprovede tranziciju pa je samo nekoliko dana posle izbora objavio da je za šefa svog kabineta izabrao kongresmena Rama Emanuela.

Leon Paneta, šef kabineta bivšeg predsednika Bila Klintona, kaže da bi Obama sada najpre trebalo da sastavi svoj ekonomski tim.

„Nadajmo se da će sledeći korak biti sastavljanje ekonomskog tima, zbog značaja tranzicije u vezi sa ekonomskim pitanjima. Ovo je neobična situacija, u kojoj će se novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država suočiti ne samo sa ogromnim deficitima i privredom u recesiji, već će naslediti i plan od 700 milijardi dolara za spasavanje finansijskog tržišta, koji mu u ruke stavlja upravljanje bankama i kreditinim sistemima zemlje," kaže Paneta.

Paneta kaže da će odmah po sastavljanju ekonomskog tima Obama morati da obavi važna imenovanja u vezi sa pitanjima nacionalne bezbednosti, posebno u svetlu ratova u Iraku i Avganistanu. Pored toga, kaže on, novoizabrani predsednik takođe mora brzo da deluje na planu podizanja ugleda Sjedinjenih Država u svetu.

„Mislim da je zaista važno da predsednik pruži ruku ostatku sveta, da obnovi odnose i ponovo uvede Sjedinjene Države na svetsku političku scenu. Da iznova potvrdi naša savezništva i da sluša šta govore ljudi u inostranstvu," rekao je Paneta.

Direktor Studija upravnog prava na Brukings institutu, Darel Vest, smatra da bi Obama morao da umanji očekivanja o tome šta sve može da postigne nekoliko dana ili nedelja po polaganju zakletve. On kaže da bi, tokom perioda tranzicije, Obama trebalo da objasni koliko teško će biti da se reši ekonomska kriza.

„Obama je u šali govorio da je Supermen. Ali problem je u tome što ga mnogi u Sjedinjenim Državama, pa i u svetu, zaista vide kao takvog i očekuju da čini čuda. On jeste vanredno sposoban u rukovođenju i komunikaciji sa ljudima, ali preuzima položaj u trenutku najteže tranzicije, još od vremena Velike depresije," smatra Vest.

Direktor tima pisaca govora za predsednika Klintona, Teri Edmonds, kaže da će Obama biti možda najsposobniji komunikator u Beloj kući od vremena Ronalda Regana. Edmonds kaže da će mu ta veština, koja mi je pomogla da pobedi na izborima, dobro doći tokom tranzicije i po preuzimanju funkcije.

„Barak Obama će započeti svoju administraciju sa snažnim kvalitetima koje je ispoljio tokom kampanje – čvrstinom i konzistentnošću svoje poruke. On je sjajan komunikator," kaže Edmonds.

U ponedeljak, Obama će se sastati sa predsednikom Bušom radi razgovora o primopredaji vlasti. Ni jedan novoizabrani predsednik u novijoj istoriji nije pozvan u Belu kuću toliko brzo posle izbora, što samo pokazuje koliko brzo se odvija tranzicija u vreme rata i finansijske krize.

XS
SM
MD
LG