Linkovi

Predsednik Buš obećava neometanu primopredaju vlasti u Beloj kući


Američki predsednik Džordž Buš i novoizabrani predsednik Barak Obama, sastaće se u Beloj kući u ponedeljak. Predsednik Buš je najavio da će njih dvojica razgovarati o najvažnijim pitanjima sa kojima je država suočena.

Dva dana posle izbora, predsednik Džordž Buš okupio je pripadnike svog osoblja na južnom travnjaku Bele kuće kako bi im dao uputstva za ostatak svog mandata. Buš je rekao da prioritet daje bezbolnom prelasku na novu administraciju.

"Neproblematičan transfer vlasti jedno je od obeležja istinske demokratije", rekao je Buš.

Američki predsednik je takođe jasno predočio svom osoblju da ima još mnogo drugog posla, pored priprema za predaju vlasti Obaminoj administraciji.

"Suočeni smo sa ekonomskim izazovima koji neće biti prekinuti kako bi novi predsednik mogao da se ustoliči. Ovo će takođe biti prva ratna predsednička tranzicija u poslednje četiri decenije. U jeku smo borbe protiv silovitih ekstremista rešenih da nas napadaju i koji bi više od svega želeli da iskoriste period promena da nanesu bol američkom narodu", rekao je Buš.

Predsednik Buš je istakao da funkcioneri aktuelne administracije sada upoznaju ključne članove Obaminog tima sa informacijama od kritične važnosti i da se ulažu nastojanja da oni saznaju sve što je potrebno. On je dodao da funkcioneri širom izvršnog ogranka vlasti sarađuju sa osobama koje je novoizabrani predsednik odabrao da ih zamene na njihovim funkcijama.

"Uzete zajedno, te mere predstavljaju nezapamćeno nastojanje da se osigura da izvršni ogranak vlasti u svakom trenutku bude sposoban da u potpunosti ispunjava svoje odgovornosti", rekao je Buš.

Barak Obama i njegova supruga Mišel posetiće Belu kuću u ponedeljak. Predsednik Buš razgovaraće sa novoizabranim predsednikom, dok će gospođa Obama obići istorijsku palatu koja će 20. januara postati njihov novi dom.

U međuvremenu, funkcioneri obaveštajnih službi započeli su još jedan ritual u okviru primopredaje vlasti. Obama je počeo da svakoga dana dobija brifinge o situaciji u svetu – iste onakve kakve dobija samo predsednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG