Linkovi

Posle pobede Baraka Obame na izborima počinje period primopredaje vlasti


Amerikanci su juče ubedljivom većinom izabrali svog 44. predsednika od osnivanja Sjedinjenih Država i prvog Afroamerikanca na tom položaju.

Vrhunac jučerašnjih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama dogodio se sinoć, oko ponoći, po istočno-američkom vremenu, kada se novoizabrani predsednik Barak Obama pojavio pred razdraganom masom od više od stotinu hiljada ljudi, u čikaškom Grant parku. Sa njim su bile njegova supruga Mišel i njihove dve ćerke, Malia i Saša. Prekidan gromoglasnim uzvicima odobravanja Obama je rekao kako rezultat ovih izbora pokazuje da je u Americi nastupila promena i da više niko ne može da sumnja da je u američkom demokratskom sistemu sve moguće.

"Ako još postoji neko ko sumnja u to da je Amerika mesto u kome je sve moguće, ko se još pita da li je san naših osnivača još u životu, ko još dovodi u pitanje snagu naše demokratije – ovo što se večeras dogodilo predstavlja odgovor na to", rekao je Barak Obama.

Novoizabrani predsednik nazvao je svog bivšeg protivnika Džona Mekejna hrabrim i nesebičnim liderom. U govoru kojim je priznao poraz na izborima, senator Mekejn nazvao je Obaminu pobedu istorijskim trenutkom za Amerikance, a posebno za Afroamerikance, koja udaljava zemlju od prošlosti obeležene rasnom netrpeljivošću. Mekejn je zatim obećao svoju podršku novoizabranom predsedniku.

"Pozivam sve Amerikance koji su me podržali da mi se pridruže, ne samo u čestitanju novoizabranom predsedniku već i u izražavanju dobre volje i iskrenog nastojanja da pronađemo načine za međusobno zbližavanje i pronalaženje neophodnih kompromisa kako bismo premostili razlike, pomogli u obnavljanju našeg prosperiteta, zaštitili našu bezbednost u opasnom svetu i ostavili našoj deci i unucima snažniju i bolju zemlju nego što smo nasledili", rekao je senator Mekejn.

Pobeda novoizabranog predsednika izgrađena je na temelju agresivne kampanje koja se suprotstavljala senatoru Mekejnu u državama koje su decenijama redovno glasale za republikanske kandidate, kao što su Virdžinija, Indijana ili Kolorado, u kojima je predsednik Buš pobedio 2004. godine. U svom sinoćnjem govoru Obama je rekao da su Amerikanci suočeni sa ogromnim izazovima, kao što su dva rata - u Iraku i Avganistanu - i finansijska kriza, ali je dodao da će se izboriti sa njima ako budu predani premošćavanju razlika i oživljavanju duha patriotizma, odricanja i služenja zemlji. Obama je zatim uputio poruku onima koji su ga gledali i slušali van granica Sjedinjenih Država.

"Svima onima koji gledaju večeras van naših granica, od onih u parlamentima i palatama do onih okupljenih oko svojih radio aparata u zaboravljenim uglovima sveta – naše priče su različite, ali svi delimo istu sudbinu, ali ovo je zora novog dana u kome će Amerika preuzeti vodeću ulogu", rekao je Obama.

Predsednik Džordž Buš, koji će napustiti Belu kuću u januaru, odmah po Obaminoj inauguraciji, pozvao je novoizabranog predsednika da bi mu čestitao. I Bela kuća i Obamin tim sada ubrzano pripremaju primopredaju dužnosti. Neki mediji izveštavaju da bi Obama ubrzo mogao da imenuje svog šefa kabineta.

Demokrate, koje su posle srednjoročnih izbora 2006. godine preuzele kontrolu nad Kongresom, sada su učvrstile tu moć, iako u Senatu nisu osvojile onoliko mesta koliko su se nadale.

XS
SM
MD
LG