Linkovi

Barak Obama pobedio na predsedničkim izborima u SAD


SAD dobile su svog prvog afro-američkog predsednika pobedom Baraka Obame na izborima 4. novembra 2008. Kandidat Demokratske stranke osvojio je znatno više od 270 elektorskih glasova, posle projektovanih pobeda u nekoliko država na zapadnoj obali. Senator Obama ukupno ima 338 elektorskih glasova dok je njegov republikanski rival Džon Mekejn osvojio 156.

Novoizabrani predsednik je došao na binu sa suprugom Mišel i dve ćerke, obraćajući se pristalicama, od kojih su mnoge mahale zastavama. Obama je poručio okupljenim da je "u ovom ključnom trenutku, promena stigla u Ameriku." On je rekao da izbori dokazuju da je "Amerika mesto gde je sve moguće." Obama je pozvao zemlju da se ujedini i upozorio da se SAD suočavaju sa velikim izazovima. Medjutim, novi predsednik je izrazio nadu da je "svanula zora novog američkog liderstva".

Stotine hiljada Obaminih pristalica u njegovom rodnom gradu Čikagu vrištale su od sreće i aplaudirale kada su ga američke TV mreže proglasile pobednikom. Mekejnov pokušaj da osvoji Belu kuću nije uspeo pošto je izgubio nekoliko važnih država, uključujući Pensilvaniju, Floridu, Ohajo i Virdžiniju. Nijedan republikanac nije izgubio Virdžiniju od 1964. godine.

Obaminom pobedom završava se osam godina republikanske kontrole nad Belom kućom pod predsednikom Džordžom Bušom. Obama će biti prvi crnački predsednik u 232 godine dugoj istoriji SAD. On će položiti zakletvu 20. januara 2009.

Prema anketama, Obamina kampanja dobila je zamah sa pogoršanjem američke ekonomske krize. Obama je u više navrata povezao Mekejnovu ekonomsku politiku sa onom koju je vodio nepopularni aktuelni republikanski predsednik Džordž Buš. Mekejn je pokušao da se distancira od aktuelnog predsednika, koji je inače već služio dva mandata.

Mekejn priznao poraz

Senator Džon Mekejn je neposredno nakon što su vodeći mediji Obamu proglasili za pobednika, pred pristalicama u Finiksu u Arizoni, priznao poraz rekavši da je pre toga telefonom razgovarao sa Barakom Obamom i čestitao mu na zasluženoj pobedi.

Mekejn je kazao da Obamu izuzetno ceni zbog toga što je pokazao da ume da inspiriše i udahne nadu milionima Amerikanaca.

Nagovestio je da će ubuduće učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne Obami da ujedini zemlju i povrati prosperitet i zaštiti zemlju.

U medjuvremenu, Bela kuća je saopštila da je predsednik Džordž Buš telefonom razgovarao sa Obamom i čestitao mu na pobedi. Prema izveštajima ameirčkih medija, Demokrate su zadržale kontrolu nad Kongresom I osvojile najmanje pet mesta u Senatu od svojih republikanskih rivala. Izmedju ostalih, u Severnoj Karolini Demokrata Kej Hejgan je prema projekcijama porazila senatorku Elizabet Dol, značajnu ličnost unutar Republikanske partije.

Demokrate su proširile većinu i u Predstavničkom domu, pobedama nad tri Republikanca na Floridi i Konektikatu.

XS
SM
MD
LG