Linkovi

Čekanje na donirani bubreg može da bude opasno


Ljudski bubrezi obavljaju važnu funkciju. Oni prečišćavaju otpad i vodu iz krvi. Proizveden urin se zatim izbacuje iz tela kroz bešiku. Ali kada oba bubrega prestanu da funkcionišu, ljudi ne mogu da žive dugo bez dijalize ili transplantacije. Za mnoge pacijente, čekanje na donirani bubreg može da bude opasno. Neki umru pre nego što bubreg bude dostupan.

Ekipa američke televizijske mreže ABC prvi put se sastala sa Andjelom Hekman i Ronom Bjunelom pre njihove hirurške operacije. Njih dvoje se nisu poznavali - sve dok joj on nije dao svoj bubreg. Hekman i njena majka Lori Salvo su se kasnije zahvalile.

„Osećam se fenomenalno. On mi je dao novi život", rekla je Anđela, dok mu je njena majka rekla da joj je vratio kćer „za dugo vreme koje dolazi".

Pored toga, Lori Salvo je uzvratila tako što je dala svoj bubreg drugoj ženi kojoj je bio potreban. I njih dve se nisu poznavale sve dok se nisu srele na jednoj zabavi. Tokom 2007. izvršeno je najmanje 1600 transplantacija bubrega u Sjedinjenim Državama. Šest hiljada bubrega stiglo je od živih donatora. Neki od donatora nisu bili u srodstvu sa primaocima. Pronaći živog odgovarajućeg donatora, može da bude veoma teško, posebno kada pacijenti nemaju odgovarajuće kandidate u porodici. U takvim slučajevima na scenu stupa program pod nazivom Alijansa za pogodnu donaciju. Met Džons je bio jedan od njenih prvih dobrovoljnih davalaca.

„Pomislio sam, imam dva bubrega, a treba mi samo jedan. Ako neko može da ga dobije i živi bolje, to je uspeh".

Džons i Barb Bjunel upoznali su se putem jednog programa na internetu. On joj je dao bubreg. Njen suprug Ron Bjunel nije bio adekvatan donator. Tada je Ron dao bubreg Andjeli Hekman, čija je majka zatim dala bubreg Sesiliji i tako redom, svi su se našli preko interneta, kaže doktor Majkl Ris, iz Univerzitetskog medicinskog centra u Toledu.

„Nadam se da ćemo jednoga dana imati tri hiljade transplantacija bubrega godišnje"

Ron Bjunel je optimista da će krug dobrovoljnih davalaca da se proširi.

„Nadam se da ćemo za godinu dana imati još jedan sastanak i još više lanaca i da ni jedan od njih neće biti prekinut. To je zaista lanac bez kraja."

Još jedan lanac donatora i primalaca bubrega formiran je u Hjustonu u Teksasu, gde je Keri Beret dao svoj bubreg Brendi Čapa.

„Imam divnu suprugu, fenomenalnu decu i odličan posao i imam mogućnost da doniram bubreg".

Bubrezi deset donatora nisu odgovarali Brendi Čapa dok se nije pojavio Keri Beret.

„On više nije stranac. Svakako će da mi postane najbolji prijatelj."

Porodica Čapa sada planira da prosledi jedan takav poklon drugim pacijentima kojima je potreban.

XS
SM
MD
LG